שנת הלימודים החדשה בפתח-
5 טיפים תזונתיים לילדים שחוזרים לבית הספר
מאת:שולמית אטיאס shulamit.atias@gmail.com
רמות גבוהות של קשב, ריכוז, פיתוח יכולות חברתיות ויכולת ביצוע מטלות בצורה מיטבית הם רק חלק מהדברים המושפעים מתזונה לא נכונה של ילדך. לרגל פתיחת שנת הלימודים, 5 טיפים קריטיים לתזונה חשובה
רונית דוייב, דיאטנית קלינית ומנהלת מדעית באבוט, יצרנית סימילאק
לתזונת ילדים יש השפעה מכרעת על ההתפתחות הקוגניטיבית ועל יכולות לימודיות ואישיות. מחקרים מראים כי ילדים שסובלים לאורך תקופה מחוסרים תזונתיים, כגון ברזל או נמנעים מפירות או ירקות, עוף או בשר, יתקשו לממש את הפוטנציאל המלא שלהם במגוון תחומים בחיים, לרבות התחום השכלי.
מעקב ארוך טווח אחרי ילדים אשר בשנים המוקדמות סירבו לאכול, הראה כי תופעה זו נמשכת עד גיל 9 ובמקרים מסוימים אף יותר. ההשלכות האפשריות של תזונה לוקה מתמשכת בקרב ילדים כוללות סיבוכי גדילה, התפתחות קוגניטיבית ירודה, חסכים תזונתיים, עלייה במחלות כרוניות, וסיכון מוגבר להפרעות אכילה בגיל מבוגר יותר. כמו כן, מצב זה עלול לעתים להוביל גם לבעיות רגשיות וחברתית כגון הימנעות ממגע, נרפות, וחוסר עניין במשחק או בלימודים.
כמה טיפים שכדאי ליישם בשנת הלימודים הקרבה
- לפני האוכל, תיאום ציפיות – עם השנים, הילדים מפתחים העדפות וטעמים וחשוב להיות קשובים להם, על מנת שבסוף הם באמת יאכלו את מה ששלחתם להם ולא ישאירו בתיק. הציעו לילד גם להצטרף אליכם לקניות ויתכן כי יראה על המדפים בסופר מצרכים שהם בריאים ומזינים, והוא ישמח לקחת עמו לגן או לבית הספר, כי אין כמו מראה עיניים.
- אימת הלחם הלבן - מדף הלחמים הפך למאיים מתמיד, מבחר הלחמים שאנו יכולים לרכוש עבור ילדנו גדול היום במיוחד. אז חשוב מאוד לשים לב להבדל הגדול שבין קמח לבן לקמח חיטה מלא. הקמח המלא מכיל סיבים תזונתיים שמקורם מהקליפות שעוטפות את גרעין החיטה. סיבים אלו אינם מתעכלים אך הם חשובים מאוד לבריאות מערכת העיכול ויכולים להפחית בעיות עיכול כגון עצירות ושלשול. כמו כן הם תורמים להפחתת השמנה, סוכרת ומחלות לב.
- הימנעו ממרחים לא בריאים – פחות מומלץ, כל הריבות למיניהן שמכילות צבעי מאכל ועשירות בסוכרים, ומכילות מעט מאד פרי אם בכלל וכמובן, כל ממרחי השוקולד למיניהם. מאוד מומלץ, למרוח טחינה שעשירה מאד בסידן, גבינות המוגבלות ל- 5% וגבינות רכות וקשות כמו צפתית או בולגרית שילדים מאד אוהבים. עוד מעולם הגבינות, הימנעו מגבינות צהובות עתירות בשומן. והמלצה לילדים שאוהבים לגוון מדי פעם, ממרח שקדים או ממרח חרובים.
- לחשוב מחוץ לקופסא - קחו בחשבון שיש ילדים שלא מתאים וטעים להם "הכריך המסורתי". אולי יעדיפו דגני בוקר, מעדן חלב, גבינה באריזה מוקטנת, סלט טונה או ביצים בקופסה, ירקות ופירות חתוכים, אשר יכולים לספק לילד אנרגיה באותה מידה ולהשביע, ובטוח עדיפים על ימים שלמים שבהם הוא נמנע מארוחת עשר.
- לא לשכוח את המים- שתיית מים היא קריטית וחשוב לשלוח את הילד לבית הספר עם בקבוק מים, אפשר גם להשקיע ולקנות בקבוק ייחודי שהילד יתחבר אליו. בבית הספר הילד משחק, רץ ומבלה עם חברים וגם בעונות לא חמות במיוחד, חשוב להקפיד ולצרוך מים. כמו כן, מומלץ להימנע מלשלוח את הילד עם משקאות מוגזים, משקאות מתוקים ופטל לילדים – כל אלו לא בריאים ורווי קלוריות. מלבד הנזק שהסוכר יכול לגרום לבריאות השיניים, משקאות ממותקים עלולים להפחית את התיאבון בזמן הארוחה.
כמה קלוריות יש במרכיבים של הסנדוויצ'ים פופולאריים:
- 2 פרוסות לחם: 140 קלוריות
- פיתות, לחמניות, באגטים וחלות הם כפולים בכמות הקלוריות.
- כפית שוקולד למריחה: 100 קלוריות – ומדובר בקלוריות ריקות שהן בעיקר סוכרים
- כף גבינה לבנה: 20 קלוריות ומדובר בסידן וחלבונים החיוניים לגדילת הגוף וחיזוק העצמות
- 3 פרוסות גבינה צפתית (50 גר') 50 קלוריות
- יש גם ילדים שמביאים לבית ספר בורקסים למיניהם ואלו כמובן מאד משמינים, רק לשם המחשה יחידה אחת של בורקס היא 200 קלוריות אם לא יותר ועשירה בשומן טראנס ואינה משביעה.
תגובות
הוסף רשומת תגובה