שולחן עגול: על אחריותם של מורי דרך
בהשתתפות השופט ניל הנדל והשופטת ג'מילה ג'ברין ויהודית שילת מנהלת פורום תקנה
מאת שולמית אטיאס
המרכז למשפט יהודי ודמוקרטי בפקולטה למשפטים באוניברסיטת בר אילן יקיים את הכנס בינלאומי השני "אחריות בעולם משתנה" בימים א'-ב' י'-יא' בסיון, 4-5 ביוני 2017 בבניין הפקולטה למשפטים (306) חדר 200 קומה ב.
בין המושבים והפאנלים השונים יתקיים ביום א' 4 ביוני שולחן בנושא "אחריות מנהיגים ומורי דרך", בשעה 18:10-19:50.
המושב יעסוק בשאלות שונות בניהן כלפי מי אחראים בעלי עמדה שהציבור הולך אחר פסיקותיהם? למשל: האם שופטי בית-המשפט העליון אחראים רק לפסוק לפי חוקי המדינה או הם תופסים את עצמם גם כמנהיגים מוסריים? האם דייני בית-הדין הרבני הגדול מחויבים להלכה בלבד, או אחריותם היא גם לחוקי המדינה ולשיקולים ציבוריים החורגים משיקולים הלכתיים? האם פורום תקנה מחויב רק לנשים הפונות אליו או לקהילה שבה הוא פועל בכללותה?
בדיון ישוחחו בעלי עמדות שיפוטיות ומנהיגויות בכירות, שהציבור מכיר אותם בעיקר מפסיקותיהם הספציפיות, על האופן שבו הם רואים את תפקידם, את קהל היעד שלהם, ואת גבולות אחריותם ותפקידם.
מנחה: פרופ' אריאל בנדור, אוניברסיטת בר אילן
בין המשתתפים:
- השופטת ג'מילה ג'בארין מבית המשפט לענייני משפחה בנצרת
- הרב אליהו רפאל היישריק מבית הדין הרבני הגדול, חיבר את הספר "תורת ריבית", כיהן כראש כולל מכון רגנשברג להלכה והוראה. הקים את "מכון הרב הרשלר" ועומד בראשו. פרסם מאמרים רבים בתחום הלכה ורפואה, ומאמרים בדיני ממונות. כדיין פרסם מאמרים הלכתיים בדיני ממונות ובדיני אישות לצד פסקי דין רבים.
- שופט בית המשפט העליון ניל הנדל
- הרב מאיר סולובייצ'יק מאוניברסיטת ישיבה
- יהודית שילת, מנהלת פורום תקנה - בעברה שימשה כיועצת שר הדתות למעמד האישה, ובמהלך תפקיד זה פתחה לראשונה את המקצוע טוענות רבניות בפני נשים. שימשה כסגנית יו"ר תנועת הנשים "אמונה"ו ניהלה את אגף משפחה. מייסדת "פורום תקנה" לטיפול בהטרדות מיניות ומניעתן. משמשת כחברת מזכירות בסיעת האיחוד הלאומי ושימשה כחברת מרכז המפד"ל לשעבר.. הייתה מיוזמי הקמת עמותת ישפה. ב 2014 הודיעה על מועמדותה לפריימריז של הבית היהודי. נבחרה למקום 14/15 ברשימה, המשוריין לנשים.
הכנס כולו טוען כי אנחנו חיים בעולם דינמי ומשתנה (טכנולוגיה, גלובליזציה, עליית הדת), אשר ההסדרים והמוסדות של אתמול לא תמיד מתאימים בו למציאות של היום, לכן יש לראות בתחומים שונים שעולות שאלות דומות - והן בעיקר מה אנחנו חייבים האחד לשני - האם חברות היי טק וטכנולוגיה צריכות לחשוב איך ישפיע המוצר שלהם על המשתמשים בו? האם רבנים חייבים דין וחשבון רק לקהילה שלהם או לכלל העם, או העולם? האם מדינות חייבות רק לאזרחיהן או שיש להן חובות גם כלפי אזרחי מדינות אחרות המושפעים מהן? האם מנהלי קרנות השקעות חייבים רק למקסם את ההון שלהם או שיש להם גם חובות למי שכל כספי הפנסיה שלו נמצאים בידיהם? אלו שאלות מאוד שונות אך יש להן מכנה משותף, בו יעסוק הכנס.
תגובות
הוסף רשומת תגובה