התזמורת הקאמרית הישראלית בקונצרט חגיגי לפתיחת העונה "שיר השירים" מאת נעם שריף בביצוע מאסטרו אריאל צוקרמן שינגן וינצח ויצירת המופת הרקוויאם של מוצרט
מאסטרו אריאל צוקרמן קרדיט מקסים ריידר.
מאת :שולמית אטיאס -shulamit.atias@gmail.com
11 בספטמבר, היכל התרבות כרמיאל
12-13 בספטמבר, אולם רקאנטי מוזיאון תל אביב
18 בספטמבר, ימק"א ירושלים
עונתה ה-52 של התזמורת הקאמרית הישראלית תיפתח בספטמבר בהיכל התרבות בכרמיאל, מוזיאון תל אביב וימקא ירושלים. קונצרט חגיגי עם היצירה "שיר השירים" מאת נעם שריף לחליל ולתזמורת בביצוע מאסטרו אריאל צוקרמן שינגן וינצח, ויצירת המופת הרקוויאם של מוצרט, בהשתתפות הסולנים דניאלה סקורקה, ניצן אלון, איתן דרורי, עודד רייך ומקהלת האיחוד בניצוחו של רונן בורשבסקי.
ההחלטה לבצע את שיר השירים בפתח העונה הגיעה מהרצון להגשים חלום למלחין ומנצח המוערך נעם שריף. בתקופת המשבר ליווה שריף את התזמורת וניצח על אחד הקונצרטים הראשונים עם יציאתה מהמשבר, וכך אמר בפתח הקונצרט: "מוסיקה זה לא אליטיזם, זהו צורך! כל מוסיקה טובה. בין אם המערבית או המזרחית, הקשר ביניהם זהו גם הקשר של המוסיקה הליטורגית של העם היהודי על כל תפוצותיו - העבר הוא העתיד"
בסיום הקונצרט הצהיר שריף על חלומו, לזכות בחייו לשמוע את אריאל מנגן את היצירה שיר השירים שכתב לחליל ותזמורת. אריאל נענה לבקשתו הצנועה של שריף וביקש ממנו לנצח על התזמורת בעת ביצוע היצירה, אך שריף הנרגש רק ביקש לשבת בקהל וליהנות מחלומו המתגשם.
היצירה שיר השירים נכתבה על פי הזמנתו של נגן החליל המפורסם ג'יימס גולוואי. מטרתה הייתה ליצור עבור החליל יצירה שתהיה מטבעה עממית. היצירה מכילה שלושה מרכיבים-חלק מודלי המשתמש גם בטכניקות כרומטיות מקובלות, אשר נפרש לשלוש אפיזודות: מבוא קצר לחליל סולו, חלק איטי בעל מורכבות פוליריתמית, ואחר כך אלגרו. החלק השני של היצירה מבוסס על חומר לאדינו, בו גם הקדנצה לחליל.
החלק האחרון הוא מעין אוסטינטו המבוסס על דבקה דרוזית מוכרת. ליצירה בכללותה אופי פסטורלי וכוונתו של שריף היא שתהיה קלה למאזין כבר בשמיעה הראשונה, למרות היותה בעלת דרישות טכניות גבוהות מבחינת התזמורת והחליל.
במרכז הקונצרט תבצע התזמורת את הרקוויאם של מוצרט בתאריך שהפך לסמל בינלאומי. לפני 16 שנים בדיוק ניצח מייסד התזמורת גארי ברתיני בכנסיה השרופה בברלין על התזמורת הרדיו של ברלין, ובמקביל בוצעה היצירה במקומות שונים ורבים בעולם על ידי מנצחים ותזמורות רבות, כמחווה לאסון התאומים, ביום השנה לנפילתם. ביצוע הרקוויאם בפתיחת העונה הינה מחווה של התזמורת הקאמרית הישראלית למייסדה ולזיכרון היסטורי זה.
נ. שריף: "שיר השירים" לחליל ולתזמורת
ו.א. מוצרט: רקוויאם ק' 626
משתתפים:
אריאל צוקרמן, מנצח וחליל
דניאלה סקורקה, סופרן
ניצן אלון, אלט
איתן דרורי, טנור (בכרמיאל ובתל אביב) / רון זילברשטיין, טנור (בירושלים)
עודד רייך, באס (בכרמיאל ובתל אביב) / יאיר פולישוק, באס (בירושלים)
מקהלת האיחוד
נעם שריף מלחין ומנצח, חתן פרס ישראל ופרס אמ"ת. את יצירתו הראשונה, "אקדמות למועד", ניגנה התזמורת הפילהרמונית הישראלית בניצוחו של לאונרד ברנשטיין בפתיחת היכל התרבות בתל-אביב ב-1957. יצירותיו מנוגנות מאז בארץ ובעולם ומודפסות על גבי תקליטורים של חברות בינלאומיות. שריף מנצח בקביעות, בארץ ובעולם, על יצירותיו ועל יצירות מהרפרטואר העולמי. תלמידיו תופסים היום מקומות חשובים כמנצחים בתזמורות ברחבי העולם.
דניאלה סקורקה – סופרן זוכת מלגות קרן התרבות אמריקה-ישראל, קרן רונן והמכון הישראלי לתרבות האופרה. זכתה במקום השלישי בתחרות הבינלאומית לשירת בארוק ע"ש צ'סטי באינסברוק, אוסטריה. כמו כן, זכתה בפרס הראשון ע"ש מיכל אורן בתחרויות האביב 2015 בזמרה ובפרס על ביצוע מצטיין ליצירה ישראלית.
ניצן אלון – מצו סופרן למדה באקדמיה למוסיקה בירושלים ובאקדמיה למוסיקה על שם פליקס מנדלסון בלייפציג, גרמניה. זוכת מלגת "חבס" למוסיקאים צעירים מבטיחים, זוכת מלגת IVAI וזוכת המקום השלישי בתחרות הלידר (2010-2011) ע"ש צ'ארלס שניידר.
איתן דרורי – טנור ממקימי אנסמבל נביאי הקווינטה - רביעיית קולות גברים, המתמחה במוסיקה עתיקה מימי הביניים ועד הבארוק. האנסמבל הקליט דיסק בשוויץ, ובו מזמורים מתוך "השירים אשר לשלמה" מאת סלומונה רוסי וזכה במלגת קרן שרת אמריקה-ישראל לשנת 2006-2007. כמו כן, זכה אישית במלגת קרן שרת אמריקה-ישראל בזמרה לשנים 2006-2011 , מלגת קרן רונן, מלגת קרן בוכמן-היימן, ובמלגת המכון הישראלי לאמנויות הזמרה 2010-14.
עודד רייך – בריטון מופיע בקביעות באופרה הישראלית ושר בבתי האופרה והתזמורות המובילות בארץ ובאירופה כגון בית האופרה הלאומי של בוקרשט, התזמורת הפילהרמונית הישראלית (זובין מהטה), אופרה פאוקו בפריס (דיויד שטרן), ותזמורות נוספות בגרמניה, הולנד ואיטליה. בשנת 2002 ייסד את אנסמבל "נביאי הקווינטה" והיה חבר באנסמבל עד שנת 2007.
מקהלת האיחוד
מקהלת האיחוד נוסדה בשנת 1955 על ידי המלחין יהודה שרת והיא המקהלה הוותיקה בישראל. המקהלה שמה דגש מיוחד על ביצוע של יצירות יהודיות וישראליות, וחבריה רואים עצמם כשגריריה של המוסיקה האמנותית שלנו בארץ ובעולם. הקליטה 4 תקליטים ו- 3 דיסקים, רובם מוקדשים למוזיקה יהודית וישראלית. המקהלה חברה בארגון IFCM – האיגוד הבינלאומי של מוזיקה מקהלתית וכן האיגוד האירופאי Europa Cantat.
רונן בורשבסקי משמש כמנהל המוזיקלי ומנצח על המקהלה משנת 1999. פרופסור בביה"ס למוזיקה זובין מהטה-בוכמן באוניברסיטת תל אביב, אסיסטנט של זובין מהטה בתזמורת הפילהרמונית הישראלית ומנצח על התזמורות המובילות בישראל ועל תזמורות בארה"ב, יפן ואירופה
מנויי התזמורת ייהנו השנה בחינם מהרצאות, סיורים, הרקדות ומפגשי אמן לפני הקונצרטים. שעות הקונצרטים הוקדמו ל 19:00 ו20:00 בערב בכדי לאפשר לקהל למקסם את הבילוי. לאחר הקונצרטים יוכל הקהל להיפגש עם אריאל צוקרמן המנהל המוזיקלי, האמנים האורחים, המנצחים המתחלפים ונגני התזמורת במסעדת פאסטל לכוס יין ושיחה.
11 בספטמבר, 20:30, היכל התרבות כרמיאל
12 בספטמבר, 19:00, מוזיאון תל אביב לאמנות, אולם רקנאטי
13 בספטמבר, 20:00 מוזיאון תל אביב לאמנות, אולם רקנאטי
* לפני הקונצרט ב13 בספטמבר תתקיים הרצאה מאת אלינא גורביץ - "ניצחון הרוח"
18 בספטמבר, 20:00, ימק"א ירושלים
רכישת מינויים וכרטיסים באתר או בטלפון
TICKETS.ICO.CO.IL 03-5188845
תגובות
הוסף רשומת תגובה