ענף המזון באיגוד לשכות המסחר:
מכירות הפירות היבשים בט"ו בשבט: כ 600-650 מיליון ₪. עלייה של כ 60%-50% לעומת חודש רגיל
הפירות היבשים הפופולריים ביותר הם גם הבריאים ועתירי הערכים התזונתיים - אגוזי המלך, שקדים, אגוזים בכלל (קשיו, פקאן, פיסטוק, ברזיל וכדומה), תמרים, צימוקים, משמש, שזיפים והשאר.
השהייה בבית כתוצאה מסבבי הסגרים הביאה לעליה של 100% בביקוש לקטניות, חומוס, מש, לוביה, עדשים מכל הסוגים, קינואה מכל הסוגים, שומשום וחומרי גלם נוספים
ענף המזון באיגוד לשכות המסחר צופה כי נתוני מכירות הפירות היבשים לקראת ט"ו בשבט, שייערך בעוד מספר ימים, יסתכמו בכ 600-650 מיליון ש"ח. בתקופת חג האילנות צריכת הפירות היבשים עולה בכ-50-60% לעומת חודש רגיל. גם השנה חלה עליה בצריכה, אך הסגנון השתנה.
לדברי ורד מצפי, מחברת 'משה מוצפי יבוא ושיווק מזון' מענף המזון באיגוד לשכות המסחר: "התקופה שלפני טו בשבט בדרך כלל מתאפיינת בסוג של פסטיבל חגיגי של מיני אגוזים ופירות העונה. הורים רוכשים פירות יבשים עבור חגיגות בתי ספר והגנים, ארגונים מחלקים עשרות טונות של מארזי שי לעובדיהן והשווקים הומים.
השנה, בגלל הסגר, בתי ספר והשווקים סגורים וההורים בבית. המסעדות, עסקי הקייטרינג, האירועים ובתי המלון סגורים גם הם. זאת לצד ירידה בפעילות העסקית, צמצום בהוצאות, עובדים הנמצאים בחל"ת, עבודה מהבית וכמובן החשש מקורונה, כל אלה הביאו ארגונים רבים לוותר על השי השנה."
מצפי. קרדיט צילום יחצ.
מצפי מוסיפה כי "כתוצאה ממשבר הקורונה נוצר כאוס בשרשרת האספקה הבינלאומית; מחסור בציוד מכולות של חברות הספנות, זינוק של מאות אחוזים במחירי ההובלה הימית, עיכובים לא סבירים בזמני השינוע והגבלות קורונה במדינות השונות, הביאו לקיטון בהיצע שהגיע לארץ. כל אלה בלמו יבוא של מוצרים חדשים ונישתיים שהביקוש אליהם בדר"כ גובר בעונה זו. "
למרות כל זאת, אומרת מצפי כי חל גידול במכירות הפירות היבשים והאגוזים באופן ששיקף יחס דומה לשנים קודמות. "השהייה בבתים הביאה רבים להרחיב את כישורי הבישול וללמוד להשתמש במשאבים קיימים, להסתמך פחות על אוכל מוכן ואפילו ליהנות מכך.
הפנאי שנכפה הביא את הציבור ללמוד, להעמיק ולתור אחר דרכים בריאות וטובות יותר לניהול החיים. אלה הביאו לעליה של 100% בביקוש לקטניות, חומוס, מש, לוביה, עדשים מכל הסוגים, קינואה מכל הסוגים, שומשום וחומרי גלם נוספים.
לדברי מצפי, המוצרים הפופולריים ביותר הם גם הבריאים ועתירי הערכים התזונתיים – אגוזי המלך, שקדים, אגוזים בכלל (קשיו, פקאן, פיסטוק, ברזיל וכדומהו), תמרים ואח"כ צימוקים, משמש, שזיפים והשאר. "ניתן לראות כי מגמת ההתקדמות למזון בריא ומזין יותר, לחומרי גלם טבעיים ופחות מעובדים, נמשכת ואף מתעצמת. צריכת הפירות המסוכרים והצבועים ממשיכה לרדת, כאשר הציבור משקיע יותר במוצרים איכותיים וטבעיים. "
איגוד לשכות המסחר מבקש להדגיש שילדים פגיעים במיוחד לסכנת חנק מדברי מזון למיניהם. למאכלי ט"ו בשבט יש במיוחד מאפיינים המגבירים את ההסתברות לחנק בקרב תינוקות בשנת החיים הראשונה ופעוטות עד גיל 4 שנים, הן קבוצות הגיל הנמצאות בסיכון להיפגע מחנק ולכן יש לנהוג באחריות רבה.
פעילות הגן הבוטני האוניברסיטאי לרגל ט"ו בשבט.
הגן הבוטני האוניברסיטאי בירושלים יקיים לרגל ט"ו בשבט פעילות מיוחדת מקוונת לכל
המשפחה בה ילמדו על החיים המסתוריים של העצים
ט"ו בשבט הוא הזדמנות לחגוג וללמוד את העצים שסביבנו!
אנחנו תלויים בהם לחלוטין, אך רובנו לא יודעים עליהם כמעט דבר.
האם ידעתם שעצים מתקשרים אחד עם השני דרך השורשים שלהם?
לכבוד החג הכי ירוק מזמין הגן הבוטני האוניברסיטאי בירושלים את כל המשפחה, קטנים כגדולים, ללמוד על החיים המסתוריים של העצים.
במרחב וירטואלי מיוחד לילדים שהושק בגן הבוטני ילמדו על חלקי העץ השונים- השורשים, הגזע, העלים, הפרחים, הפירות והזרעים.
בעזרת סרטוני הדרכה, ניסויים ביתיים וסיפורים יגלו כולם איך העצים מתקיימים.
מי שיכנס למרחב הווירטואלי של הגן יוכל להתנסות בדרכי הפצה של זרעים, למצות כלורופיל מעלים, ללמוד מהם ייחורים וגם להכיר את פרח היומולדת של האישי שלו!
הצטרפו למסע מרתק שמתחיל מתחת לאדמה ומגיע עד צמרות העצים. הקלידו בגוגל Botanickids.com
הגן הבוטני האוניברסיטאי בגבעת רם הוא פנינה של טבע בלב ירושלים. הגן פועל כמרכז חינוכי ומחקרי ומכיל אוסף מגוון של צמחים מכל העולם בתצוגה גיאוגרפית. הגן הינו מוקד לבילוי, לתיירות ולאירועי תרבות כמו גם מרכז לחינוך, הדרכה ומחקר. זהו הגן הבוטני הגדול בישראל, שטחו משתרע על פני 120 דונם, ובו אוסף הצמחים החיים הגדול ביותר בישראל ובמזרח התיכון. בגן גדלים יותר מ- 6600 מינים וזנים של צמחים שונים מכל העולם, המוצגים בשש חלקות גיאוגרפיות (אפריקה הדרומית, אירופה, אמריקה הצפונית, אוסטרליה, מרכז וקדמת אסיה והים התיכון). חלקות הגן מדמות את נופי הצומח של כל אזור ומציגות מראות ופריחה מרהיבים לאורך כל השנה.
בחלקת אסיה תוכלו ליהנות מאבות הבר של עצי הפרי וביניהם אגסים ותפוחים. בפינת פרחי החודש שלל פרחי בצל ופקעת, בחלקת דרום אפריקה צומחים פרחי אלווי מרהיבים ובחלקת אמריקה ואירופה ניתן ליהנות ממופעי סוף השלכת קסומים.
סיור בחממה הטרופית החדשה בגן מכניס אותנו לתוך פנינת יופי טבעית בה ניתן לגעת, להריח ולפעמים אפילו לטעום את הצמחים ופירותיהם. בחממה הטרופית כ-300 מיני צמחים שונים ומיוחדים בעלי צורות, צבעים ושימושים שונים ביניהם צמחים בסכנת הכחדה, עצי בננה מרהיבים, שיחי קפה, סחלבים וקקטוסים החממה מחולקת לשני אזורים: הראשון הגדול הוא אזור טרופי, בעוד החלק השני הוא אזור המדבר; שניהם מאופיינים בצמחייה עשירה המותאמת לאקלים לפי אזורים גיאוגרפיים בעלות סביבות אקולוגיות המציגות מנעד גדול של בתי גידול.
הגן הבוטני גבעת רם 02-6794012
ב www.jbgculture.com ובפייסבוק
במגן דוד אדום מאחלים ט"ו בשבט שמח ונותנים טיפים כיצד להישמר מסכנות ממאכלי החג
ט"ו בשבט הגיע ובמגן דוד אדום מפרסמים שורת אזהרות, המלצות וטיפים כיצד לשמור על עצמכם ועל ילדיכם מהפיצוחים והפירות היבשים בחג הקרוב * הורים, נקטו בצעדי זהירות ופקחו עין!
לקראת ראש השנה לאילנות שיחול ביום חמישי השבוע (28.1) מפרסמים במגן דוד אדום הנחיות בטיחות מיוחדות לקראת ט"ו בשבט. כידוע, בט"ו בשבט נהוג לאכול פירות יבשים ופיצוחים מסוגים שונים. מידי שנה מוזעקים צוותי מד"א בקו החירום 101 או באמצעות אפליקציית 'מד"א שלי' לטפל בילדים קטנים, קשישים וחולים הסובלים מבעיות בבליעה שכתוצאה מאכילת פיצוחים ופירות יבשים נחנקים ועומדים בסכנת חיים. מצב זה מצריך טיפול מידי להוצאת הגוף הזר מגרונו של הנפגע ובמד"א קוראים לציבור לנקוט בכללי הבטיחות ולפקוח עין כשנותנים פירות יבשים ופיצוחים לילדים קטנים ולקשישים, העלולים חלילה לגרום לחנק.
· עקב סכנת חנק, במד"א ממליצים להימנע ואף להרחיק פיצוחים ופירות יבשים מהישג ידם של ילדים מתחת לגיל 5.
· בזמן אכילת פיצוחים ופירות יבשים, יש להקפיד להשגיח על ילדים בגילאים 5 עד 8 שלהם קנה נשימה צר וקיימת סכנת חנק. כמו כן חשוב להקפיד להשגיח על קשישים וחולים הסובלים מבעיות בבליעה בזמן אכילת פירות יבשים ופיצוחים.
· יש לשים לב כי בזמן שהילד אוכל פיצוחים ופירות יבשים אין הוא מסתובב, משחק או מתרוצץ. עליו לשבת בזמן האוכל, דבר שיפחית את סכנת החנק.
· יש לחתוך את האוכל לחתיכות קטנות, להימנע מהשארת פרי בצורת עיגול והקפדה יתרה על לעיסת המזון היטב. יש לתת יתר תשומת לב בהגשת פירות יבשים כמו צימוקים, חמוציות, תאנים מיובשות, משמשים יבשים וכו' עקב מרקמם הדביק שעלול לגרום לחנק וחסימת נתיב אוויר.
מה עושים במקרה של קשיי נשימה?
יש להושיב את החולה במנוחה, להתקשר למד"א בטלפון חירום 101 או דרך אפליקציית 'מד"א שלי' ולהישמע להוראות החובשים והפאראמדיקים במוקד עד להגעת צוות מד"א למקום.
מה עושים במקרה של חנק?
במד"א מדגישים כי בכל מקרה של חנק כל שניה היא קריטית.
במידה והנפגע מסוגל לדבר או להשתעל:
· יש לעודד אותו להשתעל בלבד ובמקביל לחייג למוקד החירום של מד"א בטלפון 101 או דרך אפליקצית 'מד"א שלי'
במידה והנפגע אינו מסוגל לדבר / אינו משתעל / לא נושם:
· חייג 101 והישמע להנחיות התדרוך הטלפוני לביצוע החייאה ע"י החובשים ופאראמדיקים מוקד מד"א עד להגעת האמבולנס למקום.
· דגש: בתינוקות וילדים קטנים, במידה וניתן יש להפוך את המטופל ולטפוח על השכמות בנוסף לדברים המפורטים לעיל.
מנכ"ל מד"א, אלי בין: "על מנת להימנע מפגיעות הנגרמות כתוצאה מחוסר תשומת לב אנו מבקשים מהציבור לנקוט משנה זהירות בעיקר עם ילדים מתחת לגיל 5. צוותי מד"א ערוכים ובכל צורך רפואי יש לפנות למוקד החירום 101. אני מאחל ט"ו בשבט שמח, בריא ובטוח לכלל הציבור בישראל"
תגובות
הוסף רשומת תגובה