רות אפריאט -מנהלת חטיבה עסקית ברמ"י : "אין לי אלא להצר על האמירות הפופוליסטיות שנאמרות פה"
חיים פייגלין , מנכ"ל צמח המרמן : "אנחנו נמצאים בין הפטיש לסדן, בין הממשלה, השלטון המרכזי לבין השלטון המקומי, בסופו של דבר מי שמשלם את המחיר זה אנחנו הקבלנים"
" רמ״י הפכה להיות החברה הקבלנית הכי גדולה במדינת ישראל. אני וכל ראשי השלטון המקומי נאבק שיסגרו את הדבר הנורא הזה כי רמי רואה רק כסף בעיניים שלה. גם באוצר הראיה היא כסף, אנחנו גורמים לכך שהצעירים עוזבים לחו"ל ואם אנחנו לא נתחיל להפנים את הדברים האלה אנחנו נהיה בתוך מדרון. התחננתי , לא רוצה מכם גרוש , אבל תנו לילדים את הבסיס להישאר כאן. לא יכול להיות מצב שחבר'ה הצעירים שלנו חוזרים הביתה ואומרים להם שאין להם מקום פה, אין סיכוי למדינת ישראל אם לא נשמור את הצעירים" דברים אלו אמר היום חיים ברוידא - ראש העיר רעננה בכנס הנדל"ן השנתי של אתר מגדילים שנערך בכפר סבא.
רות אפריאט -מנהלת חטיבה עסקית ברמ"י ענתה בתגובה לדבריו, " אין לי אלא להצר על האמירות הפופוליסטיות שנאמרות פה, כל המנגנונים הם מתוך חשיבה אסטרטגית לרתום את הרשויות אלינו ולתת להן מענה. אנחנו פועלים לילות כימים ואנחנו אחרי שנתיים של שבירת שיאים, השנה מאמינים שנעמוד ביעדים שלנו. אין ספק שהסביבה מייצרת אתגרים. הפחתת מחיר מינימום זה משהו שנקטנו בו. אם בעבר היינו סוגרים מכרזים הרבה מעבר לשומה היום הפחתנו את מחיר המינימום כדי להגדיל את הצלחת המכרזים. אנחנו עושים חשיבה רבה גם בתחום ההשכרה ועשויה לעלות במועצה הקרובה החלטה שתקל על היזמים.
מתן יגל - סגן הממונה על התקציבים, האחראי על הנדל"ן והשלטון המקומי במשרד האוצר ציין בפאנל כי: "כל שנה כל יתרה שנשארת בקופת רמ"י מועברת לכיסוי החוב, ככל שעובר סכום יותר משמעותי זה מאפשר למדינה להוציא פחות על הוצאות ריבית ומאפשר לנו להגדיל את ההוצאות של בריאות רווחה וחינוך. הכנסות רמ"י עוברות כדי לתת שירותים טובים יותר לאזרח. לכאורה היום עם הצניחה במחירי הקרקעות, הרבה בעלי קרקעות מחכים כדי למכור אותה, מה שהמדינה עושה היום - אנחנו באים ואומרים שגם במחיר נמוך שנקבל על הקרקעות אני אשווק כמה שיותר גם במחיר פגיעה בהכנסות מדינה".
חיים פייגלין , מנכ"ל צמח המרמן : " ראינו פה המחשה מה זה בעצם בין הפטיש לסדן, בין הממשלה, השלטון המרכזי לבין השלטון המקומי, בסופו של דבר מי שמשלם את המחיר זה אנחנו הקבלנים, היום אנחנו משלמים ריבית של 7-8 אחוז לשנה ואת זה מאוד קשה להכיל. פייגלין התייחס לנושא של דיור להשכרה וציין כי התחדשות עירונית לא תוכל להתממש בלי דירות להשכרה, זה לפנות אנשים מהבתים, להרוס אותם וב-3-4 שנים האלה הם צריכים לגור איפשהו, ובלי דיור להשכרה המשך התנופה של התחדשות עירונית לא יוכל להתקיים ולכן צריכים להימצא פתרונות.
אודי בלום - מנכ"ל מטרופוליס ציין בנושא ההתחדשות העירונית כי במקרים של רעידות אדמה , נפילות של טילים, ההתחדשות העירונית היא כנראה הפתרון היחיד, אבל מנקודת מבטי לא קורה כלום. אנחנו מגישים הצעות ואחרי זה מגיעים לעיריות וזו יריה באפילה. לא קורה כמעט כלום, השרשרת של התכנון הופכת להיות מכבידה בצורה בלתי נסבלת ולוחות הזמנים בלתי אפשריים.
ישראל גל- ראש העיר קריית אונו ציין כי בפאנל כי " עכשיו החגיגה של האוצר הסתיימה, החגיגה של רמי הסתיימה, החגיגה של הקבלנים, של הבנקים. אולי עכשיו סוף סוף יתחילו לחשוב על אותו דייר בקצה שצריך להשיג דירה, כי הוא זה ששילם את המחיר בסוף. אני בקריית אונו לא נתפס כאחד שלא מקדם פרויקטים, בהתחדשות עירונית אנחנו מספר אחד. אנחנו לא חוששים להכניס דיור. אבל אין בסופו של יום שיתוף פעולה. כשמערכת לא משתפת פעולה נוצר משבר אמון, אולי זה הזמן להבין שהגיע הזמן לתת למי שמשתף פעולה ולא לתת למי שלא. תנו דירות להשכרה שאנשים ירגישו בטוח.
דן פרנס - מנכ"ל חברת קרסו נדל"ן התייחס לטיפול במשבר הדיור באמצעות התוכניות הממשלתיות וציין כי "אני חושב שמגיע לאזרחי המדינה שהטיפול בבעיה של שוק הדיור ,שהיא בעיית שורש עמוקה, יהיה טיפול רוחבי ארוך טווח שמטפל בכל הרבדים של הבעיה. עצם הרעיון שאפשר באמצעות איזשהו מבצע ממוקד כמו מחיר למשתכן שמגלם התערבות חזקה בשוק חופשי ישיג את המטרה זו הנחה לא נכונה.
להבנתי יש כמה עשרות אלפים שבאמת קיבלו את הדירה במסגרת התוכניות הממשלתיות, בכל שנה יש תוספת של 55 אלפי משקי בית, בשנה שעברה היתה תוספת של 90 אלף משקי בית, גם השנה נהיה באזורים האלה. המדינה השקיעה כל כך הרבה מאמץ במבצעים שלדעתי לא קרובים אפילו לפתור את הבעיה. אני חושב שצריך תוכנית רב שנתית רב מימדית שתטפל בנושא הדיור, התחבורה, התשתיות. בלי שנטפל בנושאים האלה הפתרון לא יבוא.
האוצר: הורדת המחירים תישאר פה ותגרום לזה שאנשים יוכלו לחזור לקנות דירות.
היזמים: מחירי הדיור לא יורדים
מתן יגל - סגן הממונה על התקציבים, האחראי על הנדל"ן והשלטון המקומי במשרד האוצר ציין בפאנל כי אין ספק שסיפור הריבית טרף את הקלפים לכל השוק, הורדת המחירים תישאר פה ותגרום לזה שאנשים יוכלו לחזור לקנות דירות.
חיים פייגלין , מנכ"ל צמח המרמן ציין בתגובה כי מרבים להתבטא בעיקר בממשלה על ירידת מחירים, אצלנו לא רואים ירידת מחירים, רואים השתדלות ללכת לכיוון הלקוחות אבל זה צעדים שיווקיים וצעדים שעושים לקראת הלקוח כדי לסדר להם נגישות לדיור. אני מניח שחברות יציבות וחזקות שיכולות לספוג את העלויות ילכו לכיוון הלקוחות אבל זה לא מגיע למחיר הדירה, זו לא ירידה במחירים.
אודי בלום מנכ"ל מטרופוליס ציין גם כי אנחנו לא מרגישים איזשהי ירידה משמעותית במחירים אבל הסיכון עולה הריבית עולה היזמים ילכו טיפה אחורה וייקחו פחות סיכונים. המלאי יגמר. מה שיקרה בסוף שמספיק שהרפורמה תשתחרר פתאום ולאנשים תהיה יותר אופטימיות בטווח הקצר ותהיה עליה משמעותית.
דן פרנס מנכ"ל קרסו ציין כי צריך תמיד להסתכל על קצב המכירות לעומת קצב הביצוע. אני חושב שכל ההערכות מדברות על כך שהריבית איפשהו במחצית 24 תרד ואני חושב שהמצב החברתי פוליטי מאוד משפיע.
פאנל קבינט הדיור צילם דרור סיתהכל.
תגובות
הוסף רשומת תגובה