קונצרט מיוחד ליום הזיכרון לשואה ולגבורה
ב- 6 במאי, צאת יום הזיכרון לשואה ולגבורה, יתקיים באודיטוריום מיכאל סלע, במכון ויצמן למדע, קונצרט מיוחד בהשתתפות הכנר הבינלאומי דיוויד גרימל והפסנתרן הישראלי איתמר גולן.
הקונצרט, שהיה אמור להתקיים כחלק מפסטיבל "אורות אירופה" שנדחה בעקבות המצב, יכלול שש יצירות ביניהן סונטה לפסנתר ולכינור מס' 10 בסול מז'ור, אופ' 96 של בטהובן שלוש יצירות של באך וסונטה של יאנצ'ק
דיוויד גרימל, המנהל האמנותי של פסטיבל "אורות אירופה" ותומך ישראל, יגיע במיוחד לישראל לרגל הקונצרט ולרגל סדנה מיוחדת שיעביר ב 7.5 לתזמורת מכון ויצמן.
קונצרט מיוחד ליום הזיכרון לשואה ולגבורה, 6 במאי, בשעה 20:00
אודיטוריום מיכאל סלע, מכון ויצמן למדע, רחובות
הכניסה חופשית בהרשמה מראש
בצאת יום הזיכרון לשואה ולגבורה , ב- 6 במאי, יתקיים באודיטוריום מיכאל סלע שבמכון ויצמן למדע קונצרט מיוחד בהשתתפות הכנר הבינלאומי דיוויד גרימל והפסנתרן הישראלי איתמר גולן.
קונצרט מיוחד זה היה אמור להיות חלק מפסטיבל "אורות אירופה" – פסטיבל מיוחד למוזיקה ומדע בניהולו האמנותי של דיוויד גרימל. לאור התפתחויות המצב הביטחוני הפקת הפסטיבל החליטה על דחייתו אך החליטו לקיים בכל זאת את הקונצרט המיוחד שתוכנן ליום הזיכרון לשואה ולגבורה.
הקונצרט יכלול שלוש יצירות: סונטה לפסנתר ולכינור מס' 10 בסול מז'ור, אופ' 96 של לודוויג ואן בטהובן – יצירה מלאת חן, אלגנטיות, הומור ועומק רגשי. ניתן לשמוע בה את השילוב המיוחד בין סגנון הקלאסיקה הווינאית, בפרט זה של מוצרט וסליירי, לבין הכתיבה האישית והייחודית של בטהובן, הצופה אל הרומנטיקה. ארוו פארת, "Fraters" ('אחים') – אחת מיצירות ה"טינטיבולי" המוקדמות הכוללת תשע חזרות על מוטיב שמשתנה בהדרגה, המופרדות ביניהן במוטיב קצר של כלי הקשה. היצירה מזכירה בתנועה הספירלית שלה ובאנרגיה האיטית שהיא צוברת את המבנה הריקודי – בארוקי. בנוסף ינגנו השניים שלוש יצירות של באך וסונטה של המלחין הצ'כי לאוש יאנצ'ק – הזכור בעיקר מיצירתו התזמורתית "סינפונייטה" ובאופרות שלו ונחש לאחד מגדולי המלחינים הצ'כים במחצית הראשונה של המאה העשרים.
את ששת היצירות הללו ינגנו דיוויד גרימל – כנר מצרפת ואיתמר גולן, פסנתרן מישראל.
דיוויד גרימל - כנר המעורב ברפרטואר הסולו, באותה המידה שהוא מעורב ברפרטואר המוזיקה הקאמרית. מופיע דרך קבע בנגינת סולו עם תזמורת פריז, התזמורת הפילהרמונית רדיו צרפת, התזמורת הקאמרית של אירופה, התזמורת הסימפונית של ברלין, התזמורת הלאומית הרוסית, הפילהרמונית החדשה של יפן, התזמורת הקאמרית האנגלית, תזמורת מוצרטאום זלצבורג, התזמורת הסימפונית ירושלים, פילהרמוניה פראג, תזמורת גולבנקיאן ליסבון והסימפונית של ורשה. הופיע על במות בכל העולם ומלחינים רבים הקדישו לו מיצירותיהם. הוא מופיע באופן קבוע בשלישיית פסנתר עם פיליפ קאסאר וְאן גסטינל. גרימל הוא היזם של עונת קונצרטים לטובת חסרי הבית בפריז- "העונה האחרת" וב-2008 הוענק לו תואר אביר מסדר האומנויות מטעם משרד התרבות הצרפתי. גרימל מלמד כינור באוניברסיטה למוזיקה של חבל הסאר בזארבריקן, ובמשך עשור, הקים , פיתח ומנהל אמנותי של "הדיסוננסים"- מעבדה של רעיונות, שנוצרה מקולקטיב של מוזיקאים, בה הם מגלים מחדש את חדוות המוזיקה וגישתם לרפרטואר הסימפוני, היא ברוח המוזיקה הקאמרית. גרימל הוא היוזם והמנהל האמנותי של פסטיבל "אורות אירופה" שהיה אמור להתקיים בחודש במאי במכון ויצמן למדע ונדחה בשל המצב הבטחוני בארץ. גרימל הוא תומך ישראל נלהב שכתב מכתב מיד לאחר אירועי ה-7 באוקטובר, בו הביע את תמיכתו בישראל ובאזרחיה.
איתמר גולן – נולד בווילנה ועלה לישראל עם משפחתו בגיל שנה. למד נגינה בפסנתר אצל עמנואל קרסובסקי והופיע לראשונה ברסיטל בגיל שבע. הוא למד בקונסרבטוריון של ניו אנגלנד אצל ליאוניד שור ופטרישה זאנדה ולמד מוזיקה קאמרית אצל חיים טאוב. עם תום לימודיו פתח בקריירת סולו בארצות הברית ובישראל. הוא הופיע עם ברברה הנדריקס, מקסים ונגרוב, שלמה מינך, מישה מייסקי, מאט חיימוביץ, טביאה צימרמן, אידה הנדל ועוד רבים אחרים. הוא הופיע בפסטיבל נחשבים רבים ביניהם פסטיבל רוונה, פסטיבל זךצבורג, פסטיבל אדינבורו ועוד. כמו כן, הוא מופיע כסולם עם התזמורת הפילהרמונית הישראלית ועם הפילהרמונית של ברלין בניצוחו של זובין מהטה. הוא לימד בבית הספר למוזיקה של מנהטן וכיום הוא פרופסור למוזיקה קאמרית בפריז.
קונצרט מיוחד ליום הזיכרון לשואה ולגבורה, 6 במאי, בשעה 20:00
אודיטוריום מיכאל סלע, מכון ויצמן למדע, רחובות
הכניסה חופשית בהרשמה מראש: https://did.li/EEDaa
איתמר גולן צילום יחצ
עמותת אביב לניצולי השואה, בשיתוף 'מרכז השלטון המקומי' ו'מרכז השלטון האזורי' יאירו זו השנה השניה, מבני ציבור בצהוב בסימן החובה המוסרית לאפשר לכל ניצולי השואה חיים בכבוד
השלטון המקומי מתגייס זו השנה השנייה לשיתוף פעולה עם עמותת 'אביב לניצולי השואה' במסגרתו יוארו מבני ציבור בצהוב ביום השואה, בסימן החובה המוסרית לרווחתם וחייהם בכבוד של ניצולי שואה.
"השנה יותר מתמיד זקוקים ניצולי השואה בישראל ליד המושטת של כולנו.הם שעברו את התופת הנוראה מכל, נאלצו בשבעה באוקטובר לחיות מחדש את הטראומה הקשה, ביניהם גם ניצולי שואה שאיבדו שוב את ביתם וחיים כיום כפליטים בארצם. כילדים הם איבדו הכל. את המשפחה, את החברים, את ביתם ומתוך החורבן הצליחו לקום, לעלות לארץ ישראל ולהקים את מדינת היהודים. כאן הם השתקמו, הקימו משפחה, בית ומורשת. והיום, כשרובם בעשור התשיעי לחייהם, מצאו עצמם ניצולי השואה בישראל מתמודדים שוב עם פחד קיומי ועם טרור אכזרי הפעם – כאן במדינת היהודים", מסבירה אורלי סיון, מנכ"לית העמותה.
בישראל חיים כיום כ 140,000 ניצולי שואה, וכ 95% מהם מעל גיל 80 וכאמור, רבע מהם חיים מתחת לקו העוני. "השנה יותר מתמיד מוטל עלינו לעטוף אותם באהבה ולהחזיר להם שוב את תחושת הביטחון והמוגנות", מוסיפה.
יום השואה בסינמטק תל אביב
מכתב לחזיר, בגלל המלחמה ההיא, חיי ילד, עקבות: קולות של בני הדור השני לשואה, תוכנית א', המונופול, המרתף, אבאל'ה בוא ללונה פארק, אזור העניין
30.4 – 7.5
סינמטק תל אביב יציין את יום השואה עם מבחר סרטים ומפגשים בין התאריכים 30 באפריל – 7 במאי.
מבין הסרטים שיוקרנו: מכתב לחזיר - מועמד סופי לפרס האוסקר בקטגוריית סרטי אנימציה קצרים 2023. בתום ההקרנה תתקיים שיחה עם הבמאית טל קנטור. בגלל המלחמה ההיא – מתוך סדרת הדוקו הראשון שלי עם אורנה בן דרוד, לאחר ההקרנה שיחה עם היוצרת בהנחיית דוד אופק. חיי ילד – סיפורו האכזרי והבלתי נתפס של ילד בעיצומו של המשטר הנאצי. בתום ההקרנה תתקיים שיחה עם בני משפחתו של גיבור הסרט דניאל חנוך. עקבות: קולות של בני הדור השני לשואה - הקרנת בכורה של הסרט בישראל, תוכנית א' , המונופול – הקרנה + שיחה עם יוצרי הסרט גל גינוסר ונתי ברוקס תכלול שיח על הסיפור האישי והמשפחתי עליו מבוסס הסרט, המרתף – לזכרו של שמעון ישראלי, לפני הסרט דברים מטעם משפחתו של שמעון ישראלי. אבאל'ה בוא ללונה פארק - בתום ההקרנה תתקיים שיחה עם שמוליק וילוז'ני וניצה גונן. אזור העניין - זוכה 2 פרסי אוסקר 2024, כולל הסרט הזר הטוב ביותר.
לצפייה במועדי ההקרנות והזמנת כרטיסים > https://www.cinema.co.il/%d7%99%d7%95%d7%9d-%d7%94%d7%a9%d7%95%d7%90%d7%94 /
פירוט הסרטים:
מכתב לחזיר Letter to a Pig – הקרנה + שיחה
ישראל / 2023 / אורך: 17
בימוי: טל קנטור
שפה: עברית
ניצול שואה מקריא מכתב שכתב לחזיר שהציל את חייו. תלמידה צעירה השומעת את עדותו בכיתה שוקעת בחלום אפל. בשעה שהגבול בין החייתי לאנושי מטשטש היא ניצבת מול שאלות של זהות, טראומה קולקטיבית, וחמלה.
מועמד סופי לפרס האוסקר בקטגוריית סרטי אנימציה קצרים 2023.
בתום ההקרנה תתקיים שיחה עם הבמאית טל קנטור
אורך האירוע כשעה
בגלל המלחמה ההיא | הדוקו הראשון שלי עם אורנה בן דור
ישראל / 1988 / אורך: 93
בימוי: אורנה בן דור
שפה: עברית
סדרת 'הדוקו הראשון שלי' מארחת את היוצרת אורנה בן דור, להקרנת הסרט 'בגלל המלחמה ההיא' ולאחריה שיחה עם היוצרת בהנחיית דוד אופק.
לאורנה בן דור 40 שנות יצירה תיעודית ועלילתית מכל גווני העשייה. ביצירותיה אורנה קוראת תיגר על טאבואים חברתיים ועל ההיררכיה התרבותית בין קולנוע 'איכותי' ליצירה פופולארית. בן דור פרצה לתודעה הציבורית ב-1988 עם סרטה המונומנטלי "בגלל המלחמה ההיא" ומאז יצרה עשרות סרטים וסדרות דוקומנטרים ועלילתיים לקולנוע ולטלוויזיה. באמצע שנות ה-90 ייסדה את 'הקרן החדשה לקולנוע וטלוויזיה', ובהמשך ניהלה את המחלקה הדוקומנטרית באולפני הרצליה ולאחר מכן את המחלקה הדוקומנטרית בערוץ 10. לאורך השנים בן דור לימדה וליוותה יוצרים/ות רבים כמרצה בסם שפיגל.
מבין יצירותיה הבולטות: 'בגלל המלחמה ההיא', 'שואה טובה', 'ארץ חדשה', 'סקס ישראלי', 'אמא לא הרגתי
את הבת שלך', ‘אמא תגידי', 'מעושרות', 'פריפריה אימפריה' ועוד…
בגלל המלחמה ההיא | Because of that War
סרטה התיעודי של אורנה בן דור מתחקה אחר שורשי תהליך היצירה של “אפר ואבק”, אלבומם המשותף של יהודה פוליקר ויעקב גלעד. דרך שיחות עם היוצרים והוריהם מציגה בן דור מבט אינטימי וחשוף על הקשר הבין־דורי הטעון והמציאות של בני הדור השני לשואה, שגדלו ועודם חיים בצל הטראומה של הוריהם. הצופה מיטלטל בין העדויות המצמררות לשירי האלבום המופתי, שהפכו לנכסי צאן ברזל של התרבות הישראלית. הסרט הגדיר לראשונה את המושג דור שני לשואה. הוא הוקרן בבתי קולנוע בארץ ובעולם בהצלחה מרובה. תורגם ל-7 שפות ושודר בערוצי טלוויזיה ברחבי העולם. סרט זכה בפרס המבקרים בפסטיבל חיפה, בפרס תא המבקרים בפסטיבל ברלין , ובפרס הסרט הדוקומנטרי הטוב של השנה בפסטיבל לנינגרד .
אוצרות הדוקו הראשון שלי: אפרת שלום דנון, שירלי ברקוביץ'
בהפקת הפורום הדוקומנטרי בישראל ובתמיכת סינמטק ת"א
אורכו הכולל של האירוע כ-135 דקות
חיי ילד | A Boy's Life
אוסטריה / 2023 / אורך: 96
בימוי: כריסטיאן קרונס, פלוריאן וייגנסאמר
שפה: גרמנית, אנגלית, תרגום לעברית ואנגלית
"חיי ילד" מספר את סיפורו האכזרי והבלתי נתפס של ילד בעיצומו של המשטר הנאצי: דניאל חנוך היה רק בן תשע כשילדותו הסתיימה בקיץ 1941. כעת, בגיל 91, הוא משחזר בצורה גלויה ונוגעת ללב את מסע התלאות המדהים שעבר מהגטו היהודי בליטא, דרך שישה מחנות ריכוז, ועד לארץ ישראל.
הקרנה חד פעמית
בתום ההקרנה תתקיים שיחה עם בני משפחתו של גיבור הסרט דניאל חנוך
עקבות: קולות של בני הדור השני לשואה | Traces, Voices of the Second Generation
ארה"ב / 2023 / אורך: 56
בימוי: אייזק בראון
שפה: אנגלית, תרגום לעברית
הסרט "עקבות: קולות בני הדור השני לשואה" מביא לקדמת הבמה את קולותיהם הייחודים של ילדי ניצולי השואה, בני "הדור השני". הסרט חושף את הצופה לנקודת מבטם השקופה של הילדים שגדלו בצל הורים ששרדו את התופת בתקופה האפלה ביותר של ההיסטוריה ועוסק בהשפעה העמוקה על זהותם האישית והקולקטיבית. לצד סיפורי ההישרדות של הוריהם, משתפים הילדים, אשר היום הם כבר סבים וסבתות בעצמם, על החיים עם המאכלת בליבם השזורים בהם אתגרים, קשיים, גאווה והשראה מסיפורם המשפחתי.
העדויות בסרט משמשות כלפיד זיכרון הקורא לכולנו לקחת חלק בשימור זיכרון השואה וחשיבות העברת הזיכרונות הכואבים ורגעי הגבורה לדורות הבאים. הסרט זכה בפרסים, השתתף בפסטיבלים ברחבי העולם והצית את שלהבת הזיכרון בלבבות רבים, זוהי הקרנת בכורה של הסרט בישראל.
יוצרת: סטייסי גולדרינג
תוכנית א' | Plan A
ישראל / 2021 / אורך: 109
בימוי: יואב פז, דורון פז
שחקנים: אוגוסט דיהל, סילביה הוקס, מיכאל אלוני, עוז זהבי, ישי גולן
שפה: אנגלית, תרגום לעברית
השנה היא 1945. גרמניה שלאחר מלחמת העולם השניה היא עולם כאוטי וללא חוקים. מקס, ניצול שואה שמשפחתו נרצחה על ידי הנאצים, נותר לבדו בעולם. הוא אינו מסוגל להמשיך הלאה בחייו ומחשבה אחת
בלבד מעסיקה אותו - לנקום את מות משפחתו. חייו משתנים כאשר הוא פוגש את אנה ואת קבוצת "נקם" - קבוצה של כחמישים גברים ונשים, אשר שרדו את זוועות השואה ונשבעו לנקום בנאצים ובעם הגרמני. בראשות מנהיגם הכריזמטי, אבא קובנר, הם רוקמים מבצע נקמה סודי ומורכב, במטרה להרעיל את מקורות המים ולהרוג שישה מיליון גרמנים. מקס נשאב אל הפעילות הסודית של הקבוצה ומוצא את עצמו לוקח חלק בפעולת נקם אשר עלולה לשנות את ההיסטוריה.
המונופול | הקרנה+שיחה
ישראל / 2023 / אורך: 20
בימוי: גל גינוסר
שפה: אנגלית, תרגום לעברית
מקדוניה 1943. אנה ומשפחתה הקרובה משוחררים מהמונופול, מחנה ריכוז נאצי מאולתר במקדוניה, בזכות קשריו של בעלה, אבל עכשיו היא מסכנת הכל כדי לנסות ולהציל את הוריה. הסרט העלילתי הקצר 'המונופול' שואב השראה מהסיפור האמיתי של משפחתו של נתי ברוקס תסריטאי הסרט בתקופת שואת יהודי מקדוניה, ומספר את הסיפור הייחודי של קהילה זאת, אשר רק 2.5 אחוזים ממנה ניצלו בשואה. המפגש בתום ההקרנה עם יוצרי הסרט גל גינוסר ונתי ברוקס תכלול שיח על הסיפור האישי והמשפחתי עליו מבוסס הסרט, רקע היסטורי על קהילת יהודי מקדוניה ועל האתגרים שעמדו בפני קהילה זאת, הצצה למאחורי הקלעים על השלבים השונים ביצירת הסרט - משלב התחקיר והשיחות עם ניצולי השואה שהביאו לבניית הנרטיב הסיפורי, ועד להפצת הסרט בפסטיבלים ברחבי העולם. הסרט עד כה עורר שיח משמעותי שהדגיש את חשיבות ההנצחה ולמידת ההיסטוריה. מטרתנו לשמר ולקדם את זיכרון השואה באמצעות שיתוף הסיפור הייחודי של שואת יהודי מקדוניה, דרך הפצת הסרט ושיח על הנושא.
אורך האירוע כשעה
המרתף | לזכרו של שמעון ישראלי
ישראל / 1963 / אורך: 60
בימוי: נתן גרוס
שחקנים: שמעון ישראלי, דוד סמדר, חנה כהנא
שפה: עברית
כשנה לאחר משפט אייכמן, טראומת השואה מוצגת לראשונה בקולנוע הישראלי בסרטו של נתן גרוס, מחלוצי הענף. שמעון ישראלי, בעצמו חלוץ תוכניות היחיד על הבמה הישראלית, כתב ויזם את סרט היחיד הזה, המספר את סיפורו של עמנואל, שורד שואה שעובד כשומר באתר בנייה ומתמודד עם הזיכרונות המציפים אותו משם, מאז – מהרכבת, מדכאו, מהאהובה שאיננה, מידידו לשעבר האנְס, שהצטרף לשורות הנאצים והרג את אביו. הוא מגיע לבית ילדותו, שבו מתגורר כעת האנס; בעקבות מפגש עם כלב אימתני עמנואל מסתתר במרתף הבית, ושם הוא מחכה, נזכר, הוזה ומבקש נקמה. הסרט זכה בפרס הנוער בפסטיבל ברלין.
לפני הסרט דברים מטעם משפחתו של שמעון ישראלי
אבאל'ה בוא ללונה פארק | Daddy Come to the Fair
ישראל / 1994 / אורך: 72
בימוי: ניצה גונן
שפה: עברית
מסע נפש לפולין של השחקן שמוליק וילוז'ני ואביו מרדכי – ניצול שואה. מרדכי מעולם לא סיפר לילדיו על התלאות שעבר כילד בתקופת המלחמה ועל התייתמותו בה. למרות שתיקתו, עברה הטראומה של האב לבנו שמואל וגרמה להתרחקות ולחומה ביניהם. המתווך בסרט היא המצלמה המתפקדת ביניהם כמעין פסיכולוג דומם, כעד לניסיונותיהם להבין את טראומת השואה והשפעותיה על חייהם. האם הימצאותם על האדמה בה התרחש האסון תגרום להתקרבות ביניהם? דמות הליצן משמשת את שמוליק בהתמודדותו עם הטראומה בעזרת הומור ועל כן סיפור המסגרת של הסרט הוא מופע סטנד אפ בו הוא מספר על המסע מנקודת תצפית זו ומאיר בכך את עולמו של בן הדור השני לשואה.
בתום ההקרנה תתקיים שיחה עם שמוליק וילוז'ני וניצה גונן
אורך כולל של האירוע כ-100 דקות
אזור העניין | The Zone of Interest
בריטניה / 2023 / אורך: 106
בימוי: ג'ונתן גלייזר
שחקנים: סנדרה הולר, כריסטיאן פרידל
שפה: גרמנית, תרגום לעברית ואנגלית
זוכה 2 פרסי אוסקר 2024, כולל הסרט הזר הטוב ביותר. זוכה פרס הגרנד פרי, פסטיבל קאן 2023. "אזור העניין", אחד הסרטים המדוברים של השנים האחרונות, הוקרן לראשונה בפסטיבל קאן, הדהים את כל מי שצפה בו, והפך לשיחת היום – עד כדי כך שהוא נחשב מיד לאחד המועמדים המובילים לזכייה באוסקר. כדאי לדעת עליו כמה שפחות לפני הצפייה, אך מדובר בחוויה עוצמתית, יוצאת דופן וחד פעמית, ואחד מהסרטים הייחודיים והמרתקים שתראו. הסרט מביא את סיפורם של מפקד אושוויץ רודולף הס ואישתו הדוויג, שחיים את חייהם ומנסים להגשים את חלומותיהם עבורם ועבור משפחתם, בבית גדול עם גינה, לצד המחנה.
ארגון סאסא סטון, עיריית תל אביב-יפו וזיכרון בסלון מציגים:
זיכרון בסלון בנושא- הנצחת השואה דרך ספרות ילדים
יום ד', 1.5.24, מרכז קהילתי גלילות תל־אביב (בסמוך לוויקס קמפוס, תל־אביב-יפו. בוויז: מרכז גלילות)
גילה אלמגור אגמון. צילום גרשון שליוינסקי.
לקראת יום הזיכרון לשואה ולגבורה, ארגון סאסא סטון יחד עם עיריית תל אביב-יפו והמיזם החברתי זיכרון בסלון, מזמינים את הקהל הרחב לאירוע מיוחד שייערך ב 1.5.24 בשעה 17:30 במרכז הקהילתי העירוני גלילות בתל אביב-יפו.
באירוע יתקיים מפגש ייחודי עם השחקנית והסופרת גילה אלמגור אגמון, וניצולת השואה והסופרת חוה ניסימוב, עמן נשוחח על חשיבות הנגשת זיכרון השואה לילדות וילדים דרך ספרים וסיפורים. את האירוע ינחה פרופ' שי רודין, חוקר ספרות ילדים.
גילה אלמגור אגמון – שחקנית וסופרת, כלת פרס ישראל לקולנוע, כתבה שתי יצירות מכוננות המהדהדות את השואה – הקיץ של אביה (1985) ועץ הדומים תפוס (1992). השיחה עמה תעסוק בנסיבות שהובילו לכתיבת היצירות, באופן שבו התקבלו ניצולי שואה בישראל, ובכתיבה אודות השואה על גווניה השונים.
חוה ניסימוב – סופרת ומשוררת, ניצולת שואה, כלת פרס היצירה ע"ש לוי אשכול, תספר את סיפור הינצלותה כתינוקת וכילדה בפולין, וכן את התהליך שעברה מעיבוד הסיפור הפרטי לכתיבתו לילדים ביצירותיה ,בניהן, הספר קלידוסקופ (2015), ואת מסעה לאתר את המשפחה שהצילה אותה.
באירוע תוצג התערוכה הייחודית "קליידוסקופ" – המבוססת על הספר המאויר "קלידוסקופ" (2015, הוצאת טל-מאי, עורך: יותם שווימר). הספר מדגים שילוב ייחודי בין טקסט ספרותי המבוסס על סיפורה הביוגרפי של היוצרת חוה ניסימוב, ובין איוריה של המאיירת כנרת גילדר, הבונים יחדיו סיפור אודות ילדות אחרת – ילדות בצל המעבר לגטו, ההסתתרות תוך שימוש בזהות בדויה, וההינצלות בתום מלחמת העולם השנייה.
האירוע יתקיים במרכז הקהילתי גלילות, מרכז חדש לתרבות ואמנות של עיריית תל אביב- יפו, שנפתח בימים אלו בצפון מערב העיר. מדובר באירוע העירוני הראשון השנה מסוג זיכרון בסלון בעיר תל אביב- יפו, אליו יתווספו מעל ל-80 סלונים עירוניים נוספים ברחבי העיר אשר יערכו בערב יום הזיכרון לשואה ולגבורה וביום הזיכרון לשואה ולגבורה.
ארגון סאסא סטון, המקדם את תחום החינוך לילדים מאושפזים בבתי החולים ברחבי הארץ, שם דגש על הטמעת תחום ספרות הילדים בתרבות הישראלית. מכאן החיבור המיוחד למיזם החברתי זיכרון בסלון ולעיריית תל אביב-יפו להפקת האירוע הספרותי להנצחת זיכרון השואה דרך ספרות ילדים.
להרשמה באתר עיריית תל אביב-יפו >>: https://bit.ly/43WpvYv
בחנוכה מדליקים חנוכייה, בט"ו בשבט נוטעים עץ - וביום השואה מדליקים נר לזכר נספה: רשת המזון שופרסל תמכור במחיר סמלי נר נשמה של עמותת "שם ונר" עם שמות הנספים
רשת המזון "שופרסל" תמכור השנה במחיר סמלי לקהל לקוחותיה את נרות הזיכרון האישיים של עמותת "שם ונר" הנושאים את שמות הנספים, זאת במטרה להנציח את זכרם. הרשתות מזמינות את הציבור לבוא, לקחת את הנר ולהדליק בבית לזכר הנספים, בערב יום הזיכרון לשואה ולגבורה.
במסגרת שיתוף פעולה בין רשת המזון ועמותת "שם ונר", הפועלת להנצחת זיכרון הנספים בשואה, בערב יום השואה הקרוב שיחול ב-5 במאי 2024, ניתן יהיה לרכוש נר זיכרון בסכום סמלי בעשרות סניפים בכל רחבי הארץ.
על כל נר נשמה תווית הנושאת את תמצית פרטיו האישיים של אדם אשר נספה בשואה, וכן קודQR המפנה לאתר אינטרנט שבו אפשר לקרוא מידע על אותו אדם. עד כה אספה העמותה מעל -300 אלף שמות וסיפורים וישנם עוד מיליונים שסיפורם טרם סופר.
מנכ"לית עמותת "שם ונר", רוחה וקנין-שער: "אנו מודים לרשת שופרסל שבחרב לתמוך ולתרום לחיזוק המסורת המבורכת של הדלקת נרות נשמה אישיים ועל הרחבת המפעל ההיסטורי החשוב הזה. השנה, בעקבות אירועי השבעה באוקטובר, ישנה משמעות רבה לזיכרון – גם לזיכרון השואה וגם לזיכרון הטרגדיה שעברה עלינו בחודשים האחרונים. מידיי שנה מאות אלפי נרות שם ונר נדלקים על ידי הציבור הרחב, מוסדות חינוך, גופים ציבוריים וחברת פרטיות לקראת יום השואה, אנו שואפים שכל אחד מששת מיליון הנספים בשואה יזכה שמישהו ידליק עבורו נר נשמה אישי".
***העמותה מזמינה את הציבור הרחב לזכור את הנספים בשואה ולהדליק נר לזכרם, וכך בשנים הבאות זכר השואה לא ימחה. למידע נוסף ולהדפסת תווית עם שם לנר זיכרון בקרו באתר "שם ונר": shemvener.org.il
"עלינו לספר את שראו עינינו רק כדי שמצפונם של בני האדם יישאר דרוך וערני
וכדי שלעולם לא ישובו לדבר על השמדת עם" –
כך פתח הנשיא יצחק הרצוג את טקס יום השואה הבינלאומי
שקיימה בסוף השבוע האחרון עמותת שגרירי זיכרון בגוף ראשון הפועלת להנצחת זיכרון השואה
בנאומו המוקלט, בחר הנשיא לצטט את פרימו לוי הסופר היהודי איטלקי שורד השואה
והוסיף כי "ה- 7.10 - הטבח הגדול ביותר ביהודים מאז מלחה"ע ה- 2 הזכיר לנו עד כמה חשוב להיאבק על זיכרון השואה"
טקס העמותה התקיים ב"בית העם" בירושלים שם נשפט אייכמן
לפני כ 60 שנה והוא פתח את אירועי יום השואה הבינלאומי החל ב- 27.1
באירוע נשא גם דברים בועז לוי – מנכ"ל התעשיה האווירית ובן לניצולת שואה שכבר 64 מעובדיו עברו קורס הכשרה ומשמשים כשגרירי זיכרון.
שולמית שולץ ניצולת שואה שעלתה לבמה יחד עם נכדה השחקן אורי סממה, שגריר זיכרון המספר את סיפורו של סבו שורד השואה אמרה:
"לראשונה זה היה לי מאד משונה לשמוע את סיפורי השואה מסופרים בגוף ראשון על ידי השגרירים
אבל אני לא מתווכחת עם תוצאות כמה מקשיבים לסיפור בגוף ראשון תמשיכו לספר וללמוד ממה שהיה...|
"עלינו לספר את שראו עינינו רק כדי שמצפונם של בני האדם יישאר דרוך וערני
וכדי שלעולם לא ישובו לדבר על השמדת עם" –
כך פתח הנשיא יצחק הרצוג את טקס יום השואה הבינלאומי
שקיימה בסוף השבוע האחרון עמותת שגרירי זיכרון בגוף ראשון הפועלת להנצחת זיכרון השואה
בנאומו המוקלט, בחר הנשיא לצטט את פרימו לוי הסופר היהודי איטלקי שורד השואה
והוסיף כי "ה- 7.10 - הטבח הגדול ביותר ביהודים מאז מלחה"ע ה- 2 הזכיר לנו עד כמה חשוב להיאבק על זיכרון השואה"
טקס העמותה התקיים ב"בית העם" בירושלים שם נשפט אייכמן
לפני כ 60 שנה והוא פתח את אירועי יום השואה הבינלאומי החל ב- 27.1
באירוע נשא גם דברים בועז לוי – מנכ"ל התעשיה האווירית ובן לניצולת שואה שכבר 64 מעובדיו עברו קורס הכשרה ומשמשים כשגרירי זיכרון.
שולמית שולץ ניצולת שואה שעלתה לבמה יחד עם נכדה השחקן אורי סממה, שגריר זיכרון המספר את סיפורו של סבו שורד השואה אמרה:
"לראשונה זה היה לי מאד משונה לשמוע את סיפורי השואה מסופרים בגוף ראשון על ידי השגרירים
אבל אני לא מתווכחת עם תוצאות כמה מקשיבים לסיפור בגוף ראשון תמשיכו לספר וללמוד ממה שהיה...|
דודי רונן מייסד העמותה, שאביו פנחס ניצול שואה יוכל להרחיב על המשימה להדהד השנה יותר מאי פעם את סיפורי שורדי השואה
לנוכח אירועי ה- 7.10 ועליית האנטישמיות בעולם כולו.
בועז לוי ודודי רונן צילום אמילי טומשפולסקי
דודי רונן ושלומית שולץ צילום אמילי טומשפולסקי
קמים לתחייה : אינטימי עם אנה פרנק
בניין הבימה בתל אביב יואר לערב אחד באור זיכרון מצמרר במיוחד בדמותם של שישה נספים אשר יקומו לתחייה
מדובר בפרויקט של עמותת שם ונר , שנועד להנציח את זיכרון הנספים במיוחד לאחר אירועי ה- 7.10
בעזרת טכנולוגיית AI ' בניין הבימה יתעורר לחיים.
על גבי הבניין , יוקרנו שישה נספים בשואה בגודל מלא באמצעות טכנולוגיית ליפסינג ויזכו לחלוק עם קהל העוברים השבים את סיפור חייהם, עמותת שם ונר יחד עם עיריית תל אביב ותיאטרון הבימה בשיתוף הפעולה הייחודי אשר יאפשרו לתושבי תל אביב לזכות לשמוע פנים אל פנים את סיפורי הגבורה הבלתי יאמוניים של נספי השואה.
המייצג יערך בתאריך ה01.05.2024 על בניין תיאטרון הבימה בין השעות 19:00-22:00
תגובות
הוסף רשומת תגובה