שר הפנים משה ארבל בקריאה לראש הממשלה:
"אני קורא לראש הממשלה לאמץ מתווה שהוצג לקבינט. יש פועלים פלסטינים עם אבחון שב"כ והגבלת גיל שניתן לעבוד איתה, כי במציאות כיום של שב"חים – זו מציאות שגרועה מהכנסה מבוקרת שגם תקל על הענף".
-
״הרשויות המקומיות נדרשו לטפל בפינוי והעתקת חייהם של למעלה מ-230,000 תושבים מיישובי עוטף עזה והצפון"
-
"הובלנו מערכת בחירות מוצלחת בכמעט כל הרשויות המקומיות תוך הפחתה של 40% בערעורים על הבחירות".
יו"ר האיגוד ומנכ"ל עיריית ראשל"צ דורון מילברג:
"אין פק"לים רלוונטיים לתרחישים כאלה שחווינו השנה. פקודת העיריות נכתבה לפני קרוב למאה שנה על ידי הבריטים, ומטרתה לעצור את ההתפשטות של היישוב היהודי בארץ ישראל, זו הפקודה אליה אנו כפופים. זה אבסורד".
הערב (ראשון) נפתחה באילת הועידה של איגוד מנכ"לי הרשויות המקומיות בישראל. יו"ר האיגוד ומנכ"ל עיריית ראשון לציון דורון מילברג פתח את הכנס והתייחס לשנה הקשה שעברה על מדינת ישראל ובתוך כך על מנכ"לי הרשויות, בטח בצפון ובדרום, שנה של תהפוכות וטלטלות, כשרק היום בבוקר התעוררנו לאזעקה בשפלה. וזאת זמן שאין פק"לים רלוונטיים לתרחישים כאלה, כשפקודת העיריות נכתבה לפני קרוב ל-100 שנה על ידי הבריטים, מטרתה לעצור את ההתפשטות של היישוב היהודי בארץ ישראל, זו הפקודה אליה אנו כפופים. משום מה מסיבות פוליטיות לא העבירו את החוק שהייתי שותף לכתיבתו שמגדיר את תפקיד המנכל וראש הרשות שמאפשר עבודה שוטפת לפקידות הנבחרת שרלוונטית לימינו".
עוד התייחס דורון, לסוגיית הניתוק בין השלטון המרכזי והשלטון המקומי ביתר שאת השנה: "כולם יודעים שללא השלטון המקומי – כל התהליכים של סיוע לתושב – החל מהפעלת מערכות עירוניות ואזעקות ועד לסיוע לתושב, כל זה נעשה הלכה למעשה ברמת הרשות המקומית – ובכל אלה לא היה שום קשר בין השטח לבין השלטון המרכזי. אז נכון, השלטון המרכזי נתן הנחיות – תפנו, תעשו, תתחילו, אבל מעבר לכך לא היה קשר, אפילו לא ברמת האמפתיה. למה לא לתת שיקול דעת וסמכות שונה מבשגרה לרשויות שמסוגלות להתמודד עם נושאים רגולטיביים שדורשים אזרחינו המשרתים? למה לא לשנות את החוק ולתת סמכות לשלטון המקומי? על מנת שהתהליכים יהיו יעילים ומהירים יותר. כך גם בהקשר של קרן הנדל"ן. הרי ממיךא הפסדנו המון כסף השנה – כתוצאה מעצירת בנייה, אין תהליכים פיתוח אז אין הכנסות מאגרות והיטלים. לאור הכפיפות לחוק שנכתב לפני מאה שנה, לא נותנים לנו עצמאות לשימושי קרן הנדל"ן לתשתיות למשל".
על ההסדרה בצפון אמר: "אנחנו שומעים את התנגדות ראשי הרשויות להסדר בצפון – מדם ליבם הם מדברים. דיברתי עם מנכ"לי הצפון על פתיחת מערכות החינוך ללא תיקון תשתיות".
בסיום דבריו אמר כי "מאז הבחירות המקומיות התחלפו 100 מנכ"לים ומנכ"ליות רק בשל מסורת של שנים כתוצאה מחילופי השלטון, וחבל כי בסוף מנכ"ל שהיה נאמן לראש עיר זה מנכ"ל שיהיה נאמן גם הלאה. נאמנות היא מנת חלקו".
שר הפנים משה ארבל: "מאז ה-7 באוקטובר, ניצבו בפניכם אתגרים חסרי תקדים. הרשויות המקומיות נדרשו לטפל בפינוי והעתקת חייהם של למעלה מ-230,000 תושבים מיישובי עוטף עזה והצפון. ראינו דוגמאות מרגשות של סולידריות והתגייסות. זוהי גם הייתה שנת בחירות. הובלנו מערכת בחירות מוצלחת בכמעט כל הרשויות המקומיות תוך הפחתה של 40% בערעורים על הבחירות".
על חוק ההסדרים אמר כי "אגף תקציבים קידם חלק מהדברים יחד עם מרכז השלטון המקומי מעל הראש של משרד הפנים, ואמרתי שלמרות זאת נעשה הכל ע"מ שנעביר את חוק ההסדרים במלואו בחקיקה בכנסת. החוק מביא איתו בשורות חשובות ואני חשוב שאם היינו חלק מההליך בצורה מעמיקה יותר יכולנו עוד יותר לטייב אותו אבל גם אם חלקו ייכנס לתוקף – כבר טוב".
שר הפנים ארבל מתייחס לרשות מקומית כיזמית עסקית: "הרשות המקומית היא שלטון נבחר לכל דבר והיא צריכה לפעול בעצמאות יתר. אני מאמין שהכלי המרכזי לביזור בסופו של דבר הוא הגדלת הכנסות עצמאיות. רשות מקומית יזמית. רשות עסקית שמכניסה כסף זה לא מילה גסה, זו העצמת הרשות המקומית. קראתי לראשי הרשויות להעלות ארנונה. הטייס האוטומטי עומד על 5.29% - מספר שבחיים לא היה כדוגמתו".
בהמשך דבריו שר הפנים בקריאה לראש הממשלה: "אני קורא לראש הממשלה לאמץ מתווה שהוצג לקבינט. יש פועלים פלסטינים עם אבחון שב"כ והגבלת גיל שניתן לעבוד איתה, כי במציאות כיום של שב"חים – זו מציאות שגרועה מהכנסה מבוקרת שגם תקל על הענף".
מנכ"ל מפעל הפיס בני דרייפוס התייחס לסוגיית השיקום שעל הפרק: "אנחנו רואים שלושה דברים לפחות בתוכנית עבודה ל2025 בראיית שיקום - אנחנו יודעים שאנחנו צריכים להוביל פרויקטים שיתנו עצמאות כלכלית לשלטון המקומי, שיעניקו חוסן לקהילות, ויאפשרו להן לחזור ולהשתקם. אנחנו צריכים ליצור תעסוקה לפצועים, וגם למצוא כיצד לתת מזור למתמודדים עם טראומה. החלטת משרד הפנים לאפשר 20% בשטחי מסחר כקרקע חומה אושר לפני 20 שנים, אך הדברים לא התקדמו. אלו עוגנים כלכליים שאנחנו יודעים שהרשויות צריכות. אי אפשר להישען על השלטון המרכזי כי הוא לא תמיד נמצא כשאנחנו צריכים אותו. מפעל הפיס מייצרים כל היום חלופות ורעיונות. אל תראו בנו רק כאלה שמחלקים לכם את אמות המידה, אנחנו שותפים, אנחנו רוצצים שתבואו ונתייעץ ונחשוב איך פותרים דברים".
יהודה בן יתח - יוד צלמים 2
הדברים נאמרו במסגרת ועידת איגוד מנכ"לי הרשויות המקומיות בישראל:
תגובות
הוסף רשומת תגובה