סיכום שנת 2024 בצל מלחמת חרבות ברזל ושיקום הצפון
במפגש עיתונאים שנתי של רשות הטבע והגנים בשמורת הטבע נחל שניר,הוצגה תכנית שיקום הצפון מנזקי המלחמה וסיכום שנת 2024 ,שהציגה מנכ"לית רשות הטבע והגנים, רעיה שורקי.
מנכ"לית רשות הטבע והגנים, רעיה שורקי: "שנת 2024 הייתה השנה המאתגרת ביותר ב-60 שנות קיומה של רשות הטבע והגנים בכלל ההיבטים – שמירת טבע נוף מורשת בצל מלחמה ניהול ההון האנושי התזרימי והתיירותי. עובדי רשות רבים גויסו למילואים, פונו מבתיהם, עובד הרשות אוהד יהלומי עודנו חטוף בעזה ולצערנו איבדנו את חשב הרשות נתנאל הרשקוביץ ז"ל שנהרג לפני חודשיים בלחימה בעזה. בשנת 2024 נרשם שיא שריפות בשטחי שמורות טבע והגנים לאומיים כ-374 אלף דונם נשרפו כתוצאה מהמלחמה מתוכם 223 אלף דונם בצפון הארץ. רשות הטבע והגנים נרתמה לסייע לכוחות צה"ל שנפרסו בשמורות הטבע בגנים הלאומיים בזמן המלחמה. בעוד ששמחנו להירתם למאמץ ולארח את הכוחות, השהות הארוכה באתרים גרמה לנזקים בהם נדרש לטפל, על מנת לאפשר חזרתם של המבקרים לאתרים ולשבילי הטיול. רשות הטבע והגנים פועלת בחודש האחרון למפות את נזקי המלחמה ולגבש תוכנית שיקום מקיפה. על פי הערכת הרשות, התקציב המוערך לשיקום הצפון עומד על כ-100 מלש"ח, וזאת הערכת חסר בשל הקושי בנטור שטחים שעדין סגורים.
הרשות סיימה את שנת 2024 עם ירידה משמעותית בהכנסות ממבקרים. נרשמה ירידה של 38% בכניסות מבקרים ישראלים לאתרים (בהשוואה לשנת 2019), ירידה של 30% במנויי המטמון, ירידה של 42% בלינה בחניוני הלילה, וכמובן הירידה הגדולה ביותר – 97% בכניסת תיירים לאתרים (בהשוואה לשנת 2019). כל הירידות הללו מתכנסות לפגיעה בהכנסות הרשות, המהוות בימי שגרה יותר מ-40% מתקציב הרשות. סה"כ, הרשות סוגרת שנה עם ירידה בתקבולים ממבקרים של כ-70% מתכנון התקבולים המקורי של שנת 2023.
על מנת לאזן את תקציבה הרשות חתמה על סיכום תקציבי עם האוצר בשיתוף עם המשרד להגנת הסביבה , לפיו הרשות התייעלה בשנת 2024 בסך של 75 מלש"ח (החלק הארי של תקציבה הינו קשיח ועל כן זו התייעלות משמעותית ביותר), ותקבל שיפוי של 142 מלש"ח בגין אובדן ההכנסות התקציבי והירידה בתקבולים מכניסות מבקרים. סיום השנה מסמן אופטימיות לקראת שנה הבאה עם פתיחתם של אתרי הצפון שהיו סגורים למעלה משנה ותחילת חזרתם של המבקרים הישראלים לצד ציפייה של חזרה עתידית של התיירות הנכנסת בתקווה בשנה הבאה. בסקר שערכנו עם כניסת הפסקת האש למדנו שיש לנו עם שאוהב לצאת לטבע ולטייל, ובייחוד מתגעגע לטייל בצפון. כ-60% מהנשאלים העידו שיעד הטיול הראשון שלהם בארץ הולך להיות בצפון, כאשר שמורת הטבע נחל חרמון-בניאס היא השמורה שהתגעגעו אליה הכי הרבה.
בסיכום השנה אני רוצה להודות לעובדי הרשות שהתגייסו למשימות הרבות שהמלחמה הציבה לפנינו, עבדו לילות כימים במאבק בשריפות בצפון הארץ תוך סיכון רב, קידמו פעילויות למפונים ולכלל הציבור הישראלי והמשיכו להגן על הטבע והנוף על מנת לאפשר פתיחה מהירה של האתרים והמסלולים לרווחת הציבור."
אכיפה
נתוני אכיפה ביבשה בשנת 2024:
נרשמו 2,042 תיקי אכיפה (2,667 אשתקד)
נרשמו 86 תיקי ציד לא חוקי (103 אשתקד)
נרשמו 38 תיקי סחר בחיות בר (33 אשתקד)
נתוני אכיפה בים בשנת 2024:
נרשמו 244 אירועי אכיפה בים (שמורות טבע ימיות, ערכי טבע מוגנים, חוק הניקיון ופקודת הדיג (251 אשתקד)
נרשמו 365 אירועי נהיגה אסורה בחופי הים (526 אשתקד)
נרשמו 173 עבירות בתחומי שמורות טבע וגנים לאומיים (שמורת טבע ימיות, ערכי טבע מוגנים, חוק הניקיון, 565 אשתקד)
חיות הבר
צבי ישראלי
לפי תוצאות ספירת 2024 אוכלוסיות הצבי הישראלי הגדולות (דרום הגולן – 347 פרטים, רמות יששכר – 740 פרטים, וגלבוע – 458 פרטים) מראות מגמת יציבות או עולות בטווח הארוך (שלושה דורות, 15 שנה) בזכות ממשק שימור. הספירה בצפון נמשכת בימים אלה. אוכלוסיית חולות ניצנים בשנת 2024 הייתה ירידה בגודל האוכלוסייה אך לא ניתן לדעת אם מדובר במגמה או השפעה זמנית עקב המלחמה או בעייתיות במהלך הספירה.
צבי נגב
בשנת 2023 בוצעה ספירה חלקית עקב המלחמה ולכן מספר הצבאים המוצג נמוך, בשנת 2024 מגמת העלייה שנראתה בשנים האחרונות ממשיכה ועומדת על כ-2,132 פרטים.
יעל נובי
לפי תוצאות ספירת 2024 אוכלוסיית היעל בעין גדי מראה יציבות. מספר היעלים בהר הנגב באזור המדרשה ובקעת צין נותר יציב. הבעייתיות היא שלפחות מחצית מהאוכלוסייה של הר הנגב המסתמכת על מדרשת בן גוריון שם הם חשופים לפגיעה מדריסות, פציעות מנשיכות כלבים ואכילת מזונות לא מותאמים מפחי האשפה. האוכלוסייה עומדת על כ-490 פרטים.
נשרים
אוכלוסיית הנשרים עומדת על כ-170 נשרים. השנה תויגו ומושדרו 166 נשרים – מספר שיא. מספר קיני הנשרים בארץ עומד על כ-46 קינונים מרביתם באזור הר הנגב ומדבר יהודה. מספר הקינונים בנגב ומדבר יהודה התאושש השנה לאחר הירידות בשנתיים שקדמו בשל שילוב של הרעלות, התחשמלויות והפרעות אדם. בכרמל ניכרת יציבות וגדילה איטית ארוכת-טווח המעידה על התבססות אוכלוסייה בכרמל, זאת בעקבות פעולות ממשק שימור אינטנסיביות. בגליל ובגולן לא תועדו קינונים מאז 2020. השנה הייתה התחלת קינון אחת בגולן אך הקן ננטש.
עיגולים אדומים מסמלים אירועי הרעלה
צבי ים
שנת שיא במספר קינים שהוטלו בחופי ישראל – כ-609 קינים, עלייה של 53% מהשנה שעברה. 75 צבי ים פגועים/פצועים הגיעו השנה לטיפול במרכז הארצי להצלת צבי ים (לעומת 126 אשתקד), ו-47 צבי ים הושבו חזרה לטבע לאחר תקופת טיפול ושיקום (לעומת 98 צבים אשתקד).
תגובות
הוסף רשומת תגובה