היום (27/1) מצויין ברחבי העולם יום הזיכרון לשואה הבינ"ל שקבע האו"ם, מועד שמהווה גלעד לזוועה שכל האנושות מבקשת שלא תשנה יותר לעולם, ולא סתם הסלוגן שליווה את האירוע שהתקיים בירושלים בשבוע שעבר, עם המנהיגים הגדולים ביותר בעולם היה 'לעולם לא שוב'.
Marcelo Rebelo de Sousa
קרדיט צילום: http://www.presidencia.pt/ (בתמונה נשיא פורטוגל מרסלו רבלו דה סואוסה)
קרדיט צילום: http://www.presidencia.pt/ (בתמונה נשיא פורטוגל מרסלו רבלו דה סואוסה)
יום השואה הבינלאומי
זוכרים וכואבים את קורבנות השואה וגם את קורבנות האינקוויזיציה
היום (27/1) מצויין ברחבי העולם יום הזיכרון לשואה הבינ"ל שקבע האו"ם, מועד שמהווה גלעד לזוועה שכל האנושות מבקשת שלא תשנה יותר לעולם, ולא סתם הסלוגן שליווה את האירוע שהתקיים בירושלים בשבוע שעבר, עם המנהיגים הגדולים ביותר בעולם היה 'לעולם לא שוב'.
בחמישי האחרון הגיעו הנציגים הבכירים ביתר בעולם, ובראשם עמד נשיא רוסיה ולדימיר פוטין, סגן נשיא ארה"ב מייק פנס, הנסיך צ'רלס, אך לצידם הגיע ולקח חלק גם נשיא פורטוגל, מרסלו רבלו דה סואוסה (Marcelo Rebelo de Sousa).
כידוע פורטוגל שמרה על ניטרליות בזמן מלחמת העולם השנייה, ויהדות פורטוגל כמעט ולא הייתה קיימת כבר אז, ובכל זאת לנוכחות של סואוסה חשיבות רבה. פורטוגל הייתה ביתם של גדולי המוחות היהודיים בעת תור הזהב של יהדות ספרד, אשר אותם פורטוגל איבדה בגלל טעמים אנטישמיים, וביניהם: גדול הרופאים, ג'או רודריגז (João Rodrigues), הכלכלן גרסיה מנדס ( Gracia Mendes) שבסופו של דבר היגר לאזור טורקיה והיה לגדול הבנקאים בשלטון העות'מאני, האומן בנטו אספינוסה (Bento Espinosa), שנולד למשפחה אנוסה בהולנד, הסופר אליאס קנטי (Elias Canetti), שנולד משפחה אנוסה בבולגריה, המשוררת אמה לזארוס ( Emma Lazarus), אשר חיברה את הטקסט שמופיע עד היום בשלט המאתר את פסל החירות ועוד דמויות גדולות רבות אשר היו יכולים להמשיך את תקופת תור הזהב, היטיב לתאר זאת רבי שלמה פריירה, פרופ' לכלכלה בארה"ב: "בעת גירוש היהודים מפורטוגל, פורטוגל העבירה את הבכורה למדינות האחרות".
מלבד האובדן האינטלקטואלי מדובר על תקופה של סבל רב אשר נגרם לעם היהודי, רדיפות על בסיס דתי, הובילו למותם של יהודים רבים, יהודים שקולם וסיפורם לא נשמע אף פעם, ולזכרם לא נחקק שום יום זיכרון, ודווקא בגלל העובדה המצערת הזו, חשוב במיוחד ביקורו והשתתפותו של נשיא פורטוגל שממשיך את בקשת סליחתו של קודמו בתפקיד, הנשיא סוארס ב-1989 אשר ביקש מחילה מהעם היהודי על מה שעשו אבות אבותיו לעם היהודי בתקופת האינקוויזיציה.
פורטוגל נחשבת היום לאחד היעדים הבטוחים ביותר בעולם, וכך גם עבור היהודים, מה שקשה מאוד לומר על מדינות אירופה אחרות כגון צרפת ובריטניה בהן התרחשו לאחרונה גילויי אנטישמיות חמורים.
ואם כבר נוגעים בנושא השואה חשוב לציין כי מספר לא מבוטל של פורטוגלים בתפקידים בכירים, כבר בעת ההיא, סייעו ליהודים להינצל מהתופת, דוגמה לכך היא פועלו של אריסטדס דה סואוסה מנדס, דיפלומט פורטוגלי בצרפת באותה תקופה, אשר על שמו צפוי להיקרא רחוב בירושלים, קרלוס סאמפאיו, דיפלומט פורטוגלי בהונגריה, והאב יוהקים קריירה הפורטוגלי שהציל יהודים ברומא במהלך הכיבוש הנאצי את הבירה האיטלקית ב-1943.
בנוסף לבקשת הסליחה וההכרה, פורטוגל הגדילה לעשות, וחקקה את החוק המוכר יותר בשם "חוק תיקון העוול ההיסטורי", המאפשר היום לישראלים רבים להגיש בקשה לאזרחות פורטוגלית. החוק נועד בין היתר לכפר על העוול הנושן שנגרם ליהודים בפורטוגל החל מ-1492, ועושה צדק, חלקי לפחות, דרך צאצאי יהודים אלה היום.
מנכ"ל חברת פספורטוגו, חברה המתמחה בהוצאת אזרחויות ודרכונים אירופאיים, עו"ד מוטי כהן: "הנוכחות של מנהיגי אירופה בישראל מדגישה את החשיבות של הקריאה 'לעולם לא שוב', במיוחד בתקופה בה גילויי האנטישמיות באירופה ובארה"ב מרימים ראש, לא מדובר באפיזודה חולפת שניתן להקל ראש בגינה ויש לפעול בלמגר את הרעה החולה הזאת. בנוסף חשוב להכיר בעובדות ההיסטוריות ואנחנו, כחברה המתמחה באזרחויות פורטוגליות, מברכים במיוחד את ביקורו של נשיא פורטוגל, אשר בביקורו זה מדגיש את חשיבות יחסי ישראל-פורטוגל שרק הולכים ומשתפרים, ובמיוחד מאז כניסת חוק 'תיקון העוול ההיסטורי' שנעשה כתיקון לעוול שנגרם ליהודים אנוסי ספרד ב-1492 ואילך, המאפשר כיום לצאצאיהם להוציא אזרחות פורטוגלית."
תגובות
הוסף רשומת תגובה