השרה להגנת הסביבה מקדמת עוד בכנסת הנוכחית איסור על הכנסת כלי שתייה ואוכל חד-פעמיים לגנים הלאומיים של רשות הטבע והגנים
חד פעמי – לא בטבע שלי! השרה להגנת הסביבה גילה
גמליאל מקדמת עוד בכנסת הנוכחית איסור על הכנסת כלי שתייה ואוכל חד-פעמיים לגנים
הלאומיים של רשות הטבע והגנים
ממשיכים לפעול נגד הכלים החד-פעמיים! בעקבות שינויים שחלו בתרבות
הטיול והנופש בחיק הטבע בקרב הציבור הישראלי, השרה להגנת הסביבה גילה גמליאל,
מקדמת תיקון לכללי הסדרים וההתנהגות בגנים הלאומיים שקבועים כיום בחוק עזר לגנים
לאומיים משנות ה-60. לאחר המלצת רשות הטבע והגנים, השרה גמליאל תשלים בימים
הקרובים את השגת האישורים הנדרשים ממשרדי הפנים, הביטחון והתחבורה, ובקרוב תעביר
את הכללים לועדת הפנים והגנת הסביבה, במטרה לאשר את הכללים עוד במהלך הכנסת ה- 23.
הכללים המוצעים נועדו לתת מענה לכלל הגנים הלאומיים, לעדכן את ההוראות
הקיימות ולקבוע הוראות חדשות הדרושות להתמודדות עם צורכי הגנים הלאומיים ושמירתם
תוך פתיחה של גנים אלה לציבור הרחב, בין היתר לצורכי נופש בחיק הטבע.
הכללים מציעים הסדרה של פעילויות שונות בתחומי הגנים הלאומיים ובפעם
הראשונה, יכללו איסור על הכנסת כלי אוכל ושתייה חד-פעמיים. איסור זה נועד בראש
ובראשונה לצמצם את הפגיעה בטבע ובערכי הטבע המצויים מפסולת של כלים חד-פעמיים,
שמתפזרים ומתעופפים ויוצרים לכלוך. כלים אלה עלולים לסכן את בעלי החיים המצויים
בגנים הלאומיים, מעבר לנזקים שהשימוש העודף יוצר לסביבה הגלובלית.
איסור זה מצטרף לצעדים משמעותיים שנקטו רשויות מקומיות בעת האחרונה,
שפעלו בסיוע המשרד להגנת הסביבה לחקיקת חוקי עזר להגבלת את השימוש בכלים חד-פעמיים
במטרה להילחם בתופעת הפסולת, ובמיוחד פסולת הפלסטיק החד-פעמי בחופים, בגנים
ובמקורות המים.
עוד על-פי הכללים החדשים, יוסדר, בין היתר, אופן הנהיגה בתחומי הגן;
תיאסר השלכת פסולת בגן לאומי, אלא למכלי אצירה המיועדים לכך; תוסדר הגדרה של
אזורים "שקטים" בתחומי הגנים הלאומיים, שבתחומם תיאסר הפעלה של כלי
נגינה ומכשירי קול שונים; יוסדר השיט בגנים לאומיים, לרבות אופנועי ים; יוסדרו
ויוגבלו ההמראות, הטיסות והנחיתות של כלי טיס וכלי רחיפה, בתחום הגנים הלאומיים
ועוד.
השרה להגנת הסביבה, גילה גמליאל:
"לאחר שרתמנו רשויות מקומיות ברחבי הארץ לאסור על הכנסת כלים חד-פעמיים
לחופים, אנחנו עושים זאת בסחנה, באכזיב ובשאר הגנים הלאומיים. קידמנו בתקופה
הנוכחית מהלכים חשובים שיצמצמו דרמטית את מפגעי הפסולת בשטחים הפתוחים. הכללים
החדשים יעזרו לנו לשמור על הטבע נקי וימנעו את הפגיעה בבעלי החיים שאוכלים את
הפלסטיק המושלך. יחד נמשיך לפעול להפיכת ישראל לנקייה יותר!"
מנכ"ל רשות הטבע והגנים, שאול גולדשטיין: "השינויים הטכנולוגים והתפתחות תרבות הפנאי בחיק הטבע חייבו
עדכון חקיקתי הנוגע להתנהגות הציבור בגנים הלאומיים. הכללים המוצעים שואפים לאפשר
שמירה על ערכי הטבע והמורשת בגנים הלאומיים לצד הגנה על בעלי החיים הניזוקים
מהאשפה המושארת בשטח, כחלק מתפקידה של הרשות להגברת התודעה לתחומי שמירת הטבע בקרב
הציבור. אני מודה לשרה גילה גמליאל על נחישותה להוצאת הכלים הללו מהגנים הלאומיים
כחלק מהמאבק הכללי בשימוש בהם, וקורא לציבור להשתתף במיזם הניקיון הארצי של רשות
הטבע והגנים ולאפשר חווית ביקור נעימה ונקייה בטבע״.
ארגון מגדלי הפירות בישראל:
קורא לתמוך בחקלאי ישראל ולצרוך בט"ו בשבט
פירות טריים תוצרת הארץ!
ירון בלחסן מנכל ארגון מגדלי הפרות בישראל- צילום ארגון מגדלי הפירות.
לקראת ט"ו בשבט, קורא ירון בלחסן, מנכ"ל ארגון מגדלי הפירות בישראל לציבור, לצרוך פירות טריים ארץ ישראליים, במקום פירות יבשים המיובאים מחו"ל. "ט"ו בשבט הוא חג החקלאות ותנובת האדמה. אין סיבה לציין אותו דווקא באכילת פירות יבשים מיובאים, בשעה שאפשר לחגוג עם פירות טריים מתוצרת הארץ, ליהנות מהאיכות ומשפע הערכים התזונתיים ובמקביל, לתמוך בכלכלה המקומית ובחקלאים הישראלים, בייחוד בתקופה זו, בעיצומו של משבר הקורונה, אשר פגע גם בחקלאי ישראל" אומר בלחסן.
אכילת פירות יבשים בט"ו בשבט הינה חלק ממסורת היסטורית שהתקבעה בשל מחסור בפירות טריים בקהילות הגולה באירופה בתקופת החורף. הפתרון היה צריכת פירות מיובשים שנשלחו מארץ הקודש, ישראל, אך כיום, כאשר קיימת צריכה קבועה של תוצרת חקלאית זמינה מפירות טריים תוצרת הארץ, אין צורך להיתלות במסורת הישנה של פירות מיובשים ופחות בריאים.
השווקים מלאים בשפע של פירות תוצרת ישראל, טריים, טעימים, מזנים שונים, שהינם בעלי ערך תזונתי גבוה במיוחד, הכוללים: סיבים תזונתיים, ויטמינים, נוגדי חמצון ומינרלים המסייעים לשמור על הבריאות ולמנוע התפתחות מחלות כרוניות שונות. לעומת הפירות היבשים, המאבדים חלק מהערכים התזונתיים בתהליך התעשייתי של הייבוש, במהלכו נהרס הוויטמין C ורמת הגלוקוז אינה מצטמצמת, לכן הפירות היבשים עתירי קלוריות ביחס למשקלם, פי 5-7 מכמות הקלוריות בפירות טריים. לדוגמה: המשמש המיובש מכיל כ- 238 קלוריות ל- 100 גרם, לעומת המשמש הטרי המכיל 48 קלוריות בלבד ל- 100 גרם.
ירון בלחסן, מנכ"ל ארגון מגדלי הפירות בישראל אומר: "זה הזמן, דווקא בט"ו בשבט, להביע את נאמנותנו לחקלאי ישראל ולמגדלי הפירות, העמלים כל השנה שיהיו לנו פירות טריים ובריאים על המדף. בשנה האחרונה, בזמן משבר הקורונה, הבינו הן הצרכנים והן מקבלי ההחלטות, כי יש להגן על החקלאות הישראלית המהווה את רשת ביטחון ייצור המזון העצמאי בארץ. בחג האדמה אני קורא לציבור להצדיע לחקלאים בישראל ולא לפירות היבשים המיובאים מחו"ל, בעיקר מטורקיה, ארצות הברית, תאילנד ווייטנאם ועוד ולרכוש פירות טריים אשר ניתן להשיג היום גם באמצעות שיווק ישיר, יעיל ונוח ישירות מהחקלאים ובכך לעודד את החקלאות הישראלית שנפגעה קשות עם תחילת משבר הקורונה" אומר בלחסן ומוסיף "חשוב לזכור כי רוב הפירות היבשים המיובאים אינם אורגניים, כך שבנוסף לריסוס ולעיתים אף ריסוס המוזרק ישירות לעץ, הפירות היבשים המיובאים עוברים תהליך תעשייתי של צריבה בגופרית או בכימיקלים אחרים, בהם: פרפין, מתיל, ברומיד ועוד וכן צבעי מאכל, כך שהם אמנם יפים לעין, אך אכילתם מזיקה לבריאות".
ישראל מייבאת פירות יבשים ואגוזים טריים בסכום של כ-900 מיליון שקלים, ממוצע בשנה (על פי נתוני הלמ"ס-הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה), בזמן שענף הפירות הטריים בישראל צמח בשנים האחרונות ומשקלו בסך התפוקה החקלאית הינו הגבוה ביותר ועומד על 23% מכלל התוצרים בהיקף של 7 מיליארד שקלים, עלייה של מעל מיליארד שקלים בתוך חמש שנים.
בחג ט"ו בשבט (27.1.2021) תתקיים ועידת ארגון מגדלי הפירות 2021, בזום, בהשתתפות שר החקלאות אלון שוסטר, ראשי ענף החקלאות, מנהיגי ההתיישבות העובדת, ראשי הארגונים החקלאיים, חקלאים ועוד. הועידה תעסוק בנושאים הקריטיים הנמצאים בראש סדר היום של ענף הפירות בישראל וכן תציג חדשנות בתחום ענף הפירות.
תגובות
הוסף רשומת תגובה