מאת :שולמית אטיאס -shulamit.atias@gmail.com
כאבי שיניים - התסמינים ודרכי הטיפול
סביר להניח שכולנו בשלב כזה או אחר נחווה כאבי שיניים במהלך השנים. בין אם מדובר על צמיחת שיני בינה, חורים, טיפולים שונים או סתם אם קיבלנו מכה חזקה. שיניים הן איבר רגיש ולכן חשוב ללכת לבדוק את הבעיה באופן מידי אצל רופא השיניים, לפני שתתפתח וייגרם נזק נוסף.
מאת : ד"ר אילן גלבוע ,רופא-שיניים ומומחה לשיקום-הפה
כאבי שיניים נוצרים במקרה של פגיעה באחד ממרכיבי השן. השן מורכבת ממספר חלקים עיקריים: השכבה הפנימית ביותר – המוך, מוקפת בעצבים ובתאים ולרוב תשדר את הכאב אותו אנו מרגישים. עיקר השן עשוי מדנטין והוא המעניק לשן את הצורה שלה. השכבה החיצונית היא האמייל, החומר הקשה בגוף שלנו שמספק שכבת הגנה. כאשר זו נחלשת בעקבות החומציות בפה, נפתח הצוהר לכניסת החיידקים לשכבות הפנימיות יותר של השן ובעקבות כך מורגש הכאב.
כאשר אדם מרגיש לא טוב או חווה כאב, הדבר ההגיוני לעשות הוא לנסות לטפל קודם כל בסימפטום, במקביל לפנייה לרופא. כך גם בכאבי שיניים. משככי כאבים יכולים לסייע באופן יעיל ביותר בכאבי שיניים מסוגים שונים. בדרך כלל רבים מהכאבים ייגרמו כתוצאה מתהליך דלקתי כלשהו ולכן בדרך כלל ההמלצה תהיה לכדורים משככי כאבים ממשפחת נוגדי הדלקת, כדוגמת איבופרופן (אדויל).
חשוב לציין שמשככי הכאבים, אינם תחליף לביקור אצל רופא השיניים ונועדו רק כדי לסייע בהקלה ראשונית על הכאב. במקרים רבים רופאי השיניים ימליצו על נטילת משככים גם לאחר הטיפול.
ישנן מספר סיבות עיקריות לכאב השיניים:
- בקיעת שיניים – למשל שיני הבינה הבוקעות לחלל הפה לאחר גיל 17 ולעיתים יגרמו לכאב. בעבר ההמלצה הייתה לעקור אותן כברירת מחדל, אך כיום רופאי השיניים יעשו את זה רק אם מתעוררות בעיות.
- עששת – אם אתם חווים רגישות לחום, קור או מתוק, סביר להניח שיש לכם חור בשן שמלווה בעששת. המצב הזה הוא לא רצוי וניתן למזער אותו על-ידי שמירה על היגיינת פה תקינה ומיעוט סוכרים במזון.
- דלקת – חור בשן אפשר לסדר, אבל כאשר לא מטפלים בו בזמן, עלולה להתפתח דלקת בשורש השן, שתביא איתה כאב חזק. מקור נוסף לדלקת הם מחלות החניכיים . חשוב מאוד לטפל בהקדם בכל סימפטום של דלקת שמפתחת בפה לפני שהיא מתפשטת גם לאזורים שונים בלסת והמצב מחמיר.
- גורמים נוספים נדירים יותר שגורמים לכאבים הם פרקי הלסת, שרירי הלעיסה ,עצבי הפנים מחלות שונות וגידולים.
ישנם מספר סימפטומים המעידים על בעיה בשיניים שחשוב שנשים אליהם לב ונדע כיצד לטפל בהם:
הסימפטום: רגישות זמנית למזונות חמים או קרים
סיבה אפשרית: אם ההרגשה היא רגעית בלבד, סביר להניח שזו אינה בעיה רצינית. הרגישות נובעת כנראה מריקבון קטן, חור קטן בשן או נסיגת חניכיים קלה, הגורמת לשורש להיות חשוף וליצור רגישות זמנית.
פתרון: נסו להשתמש במברשת שיניים המיועדת לשיניים רגישות. צחצחו מעלה ומטה עם המברשת הרכה. מומלצת משחת שיניים המכילה פלואוריד. במידה שאין הטבה, כדאי לבקר אצל רופא השיניים.
הסימפטום: רגישות למאכלים חמים וקרים לאחר טיפול שיניים
סיבה אפשרית: טיפול השיניים יכול ליצור מצב דלקתי בחניכיים, היוצר רגישות זמנית בשיניים. לעיתים טיפול בחורים מאד עמוקים מלווה ברגישות.
פתרון: כדאי להמתין שבוע עד שבועיים. במידה שהכאב מחמיר ואנו חולף-מומלץ לחזור לרופא השיניים.
הסימפטום: כאב חזק בעת נגיסת מזון
סיבה אפשרית: ישנן מספר אפשרויות למצב זה: ריקבון, נסיגת חניכיים או סדק בשן. יתכן גם מצב של פגיעה במך השן או בעצם התומכת סביב השן.
פתרון: יש לפנות לרופא שיניים לשם הערכת מצב, במקרים מסוימים ייתכן שיהיה צורך בטיפול שורש.
הסימפטום: כאב ממושך לאחר אכילת מזון חם או קר
סיבה אפשרית: יתכן וחלה פגיעה בתוכן השן מריקבון עמוק, או עקב מכה באזור (פגיעה פיזית).
פתרון: יש לפנות לרופא השיניים לצורך טיפול שורש ושימור השן.
הסימפטום: כאב/לחץ חזק וקבוע, כולל נפיחות החניכיים ורגישות למגע
סיבה אפשרית: יכול להיות שהשן מכילה מוגלה הגורמת לדלקת חניכיים
פתרון: יש לפנות לרופא השיניים לצורך הקלה בכאב ושימור השן
הסימפטום: כאב ולחץ בלסת, בפרקי הלסת ובשיניים העליונות
סיבה אפשרית: כאב בגולגולת לרוב מוקרן בפנים ובשיניים לדוגמא דלקות בסינוס הלסת יכולות לגרום לכאבי שיניים בנוסף, הידוק וחריקת שיניים, יכולה ליצור גם כן כאב מסוג זה
פתרון אפשרי: במקרה של כאב בגולגולת, כדאי לפנות לרופא המטפל. לצורך טיפול בחריקת שיניים, כדאי לפנות לרופא השיניים. במידה שהכאב חזק וכרוני, כדאי לפנות לרופא השיניים.
חשוב מאד לשים לב לסימפטומים המופיעים בהקשר של בעיה בשיניים, ולטפל במידי בכאב במקביל לפנייה לרופא השיניים לאבחון וטיפול בבעיה.
תגובות
הוסף רשומת תגובה