עלייה במודעות לתזונה בריאה וצריכת מיני אגוזים, זרעים ופירות
יבשים לא מעובדים.
עלייה של כ-30% בצריכת פירות יבשים, בהשוואה לתקופת הקיץ.
קיימת מגמת צמיחה כללית של פירות יבשים ואגוזים לאורך כל השנה,
ולא רק בט"ו בשבט, כאשר צריכת הפירות היבשים והאגוזים צומחת בין 5-3 אחוזים
לשנה.
עו”ד
עמיר עופר, מנהל ענף המזון באיגוד לשכות המסחר: “בשנים
האחרונות אנו עדים לעלייה במודעות הצרכנית ובחיפוש אחר מגוון רחב של מוצרים
המתאימים להעדפות התזונתיות המשתנות של הציבור הישראלי. ט”ו בשבט, המהווה מסורת של צריכת פירות יבשים
ואגוזים, מדגיש מגמה זו. לצד הביקוש הגובר, הענף מתמודד עם אתגרים כמו עליית מחירים
הנובעת משיבושי סחר עולמיים והתייקרות חומרי הגלם, רגולציה מכבידה, מדיניות מיסוי
והשפעות המצב הגיאופוליטי. אנו באיגוד לשכות המסחר פועלים כדי להבטיח שוק מאוזן
ותחרותי שיאפשר לצרכנים ליהנות מהיצע מגוון ואיכותי, בהתאם להעדפותיהם.”
לדברי
ורד מצפי, מחברת "משה מוצפי שיווק מזון", אחת מהחברות המובילות בתחום
המזון, המתמחים באיתור ויבוא מוצרים טבעיים פירות יבשים, אגוזים וזרעים למיניהם,
החברים בענף המזון באיגוד לשכות המסחר "אנו עדים לעלייה מבורכת במודעות
תזונתית בקרב הציבור הישראלי. רבים מפחיתים צריכת מזון מן החי, בעיקר בשר,
ומחליפים אותה באגוזים למיניהם, זרעים ופירות מיובשים".
"בשנים
האחרונות", מציינת מצפי, "צריכת פירות יבשים ואגוזים עולה בהתמדה, לאורך
כל שנה, בכ-3-5%, ולא רק בט"ו בשבט.
יחד עם זאת, משקי בית רבים ירכשו פירות יבשים לקראת החג כאשר הפירות
הפופולריים ביותר הם תמרים, אגוזים, שקדים, פקאן וקשיו".
"הביקוש
מביא להגדלת המגוון ואנו תרים עבור הצרכן הישראלי אחר מוצרים טבעיים ובריאים
המקנים ערך מוסף ללקוח ומהווים דרך תזונה ערכית, מקיימת, בריאה ומזינה יותר.
לדוגמא, ממרח קשיו טבעי עתיר חלבון, שומנים בריאים, ויטמינים ומינרלים, התורם
לחיזוק מערכת החיסון, בריאות הלב ושיפור מצב הרוח- לעומת ממרחים ממותקים ומעובדים.
קמח שקדים המהווה תחליף בריא לקמח חיטה, עשיר בחלבון, סיבים תזונתיים וויטמינים,
קמח קוקוס העשיר בסיבים תזונתיים ודל בפחמימות.
מי קוקוס אורגניים- עשירים באלקטרוליטים, ויטמינים ומינרלים, מסייע בהתייבשות,
תומך בפעילות מערכת העיכול ותורם לבריאות העור- לעומת משקאות ממותקים. שמן קוקוס
אורגני המחזק את מערכת החיסון, תומך בירידה במשקל, ומשמש גם טיפוח העור והשיער-
לעומת שמנים צמחיים. ועוד.
בשעה
שיש עדיין ביקושים לפירות מסוכרים, אלה במגמת ירידה, לעומת עליה בצריכת פירות
טריים או אלה המיובשים באופן טבעי.
מצרפי:
"הצרכן הישראלי בוחן את מדבקת הערכים התזונתיים שעל המוצר, היכן וכיצד יוצר
ואנו גאים לומר שרוב המוצרים שלנו טבעיים לחלוטין ולרוב מגיעים לצלחת כפי שהם וללא
פעולות נוספות הפוגעות בהם (בישול, טיגון, קלייה, המלחה וכו)".
על פי
נתוני ענף המזון באיגוד לשכות המסחר, למרות הביקוש הגובר, מחירי הפירות היבשים עלו
השנה בכ-20-30% לעומת השנה שעברה. ורד מצפי מונה מספר סיבות:
עליית
מחירים הנובעת מירידה בהיצע, עקב פגעי מזג אוויר וגידולים זעומים במדינות שונות.
בנוסף, אחד המוצרים הפופולריים בישראל- שקדים- מוגן ע"י מכס משמעותי של 1.8$
לקילו, וזאת למרות שהתוצרת המקומית מועטה ולא נותנת מענה רלוונטי לביקושים".
כחלק
מהשלכות מלחמת חרבות ברזל, גם שוק המזון השתנה. במשך תקופה ארוכה אוניות פקדו
בצורה חלקית את הנמלים, טיסות בוטלו וחברות תעופה הפסיקו לפעול בישראל. מעללי
החות'ים בתימן פגעו בתנועת האוניות מהמזרח בכלל, ובחברות ספנות ישראליות בפרט, שכן
אלה נאלצו להקיף את יבשת אפריקה והמזה"ת, מה שהאריך את זמני ההובלה הימית
מכ-30 יום ל70-80 יום, גרמו לעיכובים בלתי צפויים והרקיעו את מחירי ההובלה הימית
לשחקים.
בנוסף,
גזירות ארדואן מנעו או צמצמו משמעותית כניסת סחורות מטורקיה. אלה שמגיעות מתעכבות
מיום אחד עד שלושה לזמנים ארוכים ובלתי ידועים, מה שיוצר חוסר וודאות וחוסרים.
חג טו
בשבט שמח
תגובות
הוסף רשומת תגובה